934070
Nieuws

Melchers kiest voor specialist:

Ype Koopmans nieuwe museumdirecteur MORE

Professor Ype Koopmans (1955) wordt per 1 augustus artistiek directeur van het Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel. In dit museum zal een belangrijk deel van de voormalige Scheringa collectie te zien zijn, die door zakenman Hans Melchers is gekocht. De verzameling bestaat uit ruim duizend werken van (magisch) realisten en tijdgenoten en zal met nieuwe aankopen worden aangevuld.

Koopmans, sinds 2011 hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit Nederland, werkte ruim achttien jaar als conservator voor Museum Arnhem, dat eveneens een belangrijke collectie (magisch) realisten heeft. ,,Ik ben aangenomen vanwege mijn expertise op het gebied van neorealisme in Nederland”, zegt de kersverse directeur.

Voor Museum Arnhem deed hij veel aankopen en maakte hij tentoonstellingen over kunstenaars als Carel Willink, Dick Ket en Jan Mankes. Dit zijn ook sleutelfiguren in de verzameling van zijn nieuwe werkgever. Koopmans: ,,Ik vind het heel spannend om met dezelfde kunstenaars uit een andere collectie aan het werk te mogen gaan.”

In de laatste tentoonstelling die hij in Arnhem maakte, ‘In de schaduw van morgen’ (in 2012-2013), waren ook werken uit de Melchers-collectie te zien.

In zijn nieuwe functie zal hij zich eerst gaan richten op de openingstentoonstellingen in het voormalige gemeentehuis in Gorssel (mei 2015) en het nabijgelegen Kasteel Ruurlo (eind 2015) waar een grote verzameling Willinks zal worden getoond.

Daarna mag Koopmans zijn expertise gaan inzetten voor tijdelijke (thema) tentoonstellingen waarin ook bruiklenen uit andere (museum)collecties een plek zullen krijgen.