Nieuws
934089
Nieuws

Australische militairen en meer agenten op weg

Australische militairen zullen naar de Oekraïne worden gestuurd om politiemensen die op de rampplek van de Boeing van Malaysia Airlines werken, te beschermen. Dat heeft de Australische premier Abbott vrijdag bekendgemaakt. Om hoeveel militairen het precies gaat, is nog onbekend. Hij sprak van „enige inzet” van de ADF, de Australische strijdkrachten.

„Veel van de agenten zullen niet bewapend zijn, sommigen van hen kunnen wel bewapend zijn”, aldus Abbott. „En ja, er zal wat ADF zijn als onderdeel van deze uitzending, als die doorgaat.”

Volgens de premier is er bijna een akkoord met Oekraïne om de troepen en de politiemacht in het Oost-Europese land te stationeren. Het gaat volgens Abbott om een strikt humanitaire missie om de onschuldige slachtoffers thuis te krijgen. „Dit zal een door de politie geleide missie zijn, een internationale door de politie geleide missie. Een humanitaire missie, dat is wat het is. Om er zeker van te zijn dat we ze thuisbrengen”, aldus Abbott vrijdag.

„Het spijt me te moeten zeggen dat meer menselijke resten zijn gevonden en we verwachten dat er de komende dagen meer resten zullen worden gevonden”, ging hij verder. Daarom is het volgens de premier belangrijk dat de rampplek behoorlijk wordt beveiligd. Canberra stuurt naast de militairen ook 100 extra agenten naar Europa.

De militairen zullen contact onderhouden met hun collega's in andere door de ramp getroffen landen, waaronder Nederland, meldde de krant Sydney Morning Herald.