Nieuws
934098
Nieuws

Laatste interview Joep Lange in Winq

In de nieuwste editie van het homomagazine Winq staat het vermoedelijk laatste interview met aids-onderzoeker Joep Lange. Het blad ligt vanaf vrijdag in de winkels. Lange kwam vorige week om toen het vliegtuig waar hij in zat boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

Het blad sprak Lange vanwege zijn voortrekkersrol op het gebied van hiv- en aids-bestrijding. De wetenschapper zou tijdens de Gay Pride ook meedoen aan een groot debat hierover. Winq laat weten dat het niet meer mogelijk was het artikel tijdig uit het blad te halen omdat de editie al was gedrukt. Op de website staat een verklaring, waarin de redactie zegt “geschokt te zijn door het verlies van deze onvermoeibare hiv- en aidsbestrijder”.

De onderzoeker pleit in het gesprek met Winq voor meer „awareness” over hiv-infecties. „Mensen moeten zich realiseren dat ze een risico lopen en dat ze zich laten testen”, stelt hij. „En dat ze zich na een positief resultaat meteen moeten laten behandelen. Maar wat zien we? Dat 25 procent van die mensen zich pas melden als ze een heel laag aantal CD4-cellen hebben. Het virus heeft dan al schade aangericht.” Hij maakt zich in het artikel ook druk over de voorlichting in Nederland. „Dat we, met al die instellingen die zich in Nederland met hiv bezighouden, die toename van het aantal nieuwe infecties al een aantal jaren tolereren - dat kan toch niet. Nederland klopt zichzelf graag op de borst. Maar er heerst veel onwetendheid en inertie.”

Een woordvoerder van het AMC, waar Lange aan verbonden was, liet weten dat Lange voor zijn vertrek naar het congres in Australië nog wel een aantal interviews heeft gegeven. Maar al deze media zijn benaderd om waar mogelijk van publicatie af te zien.