934107
Nieuws

Politie zoekt beelden van rampvlucht

De Nederlandse politie heeft een speciale website gelanceerd waar mensen beelden van rampvlucht MH17 kunnen uploaden. De tekst op de site is deels opgesteld in het Russisch en het Engels. Eventuele amateurbeelden van vlak voor, tijdens en na  de ramp kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Direct na het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines doken her en der op internet al amateursfilmpjes op die zijn gemaakt vanaf de rampplek. Sommige daarvan zijn schokkend expliciet.

Oekraïne draagt ondertussen satellietbeelden van de crashsite over aan Nederland. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft daar opdracht voor gegeven. De beelden gaan naar het onderzoeksteam en naar de politie van Nederland en andere landen waarvan inwoners zijn omgekomen, meldde het Oekraïense persbureau Interfax.

Vrijdag gaf veiligheidsminister Ivo Opstelten al aan dat de vervolging van diegenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines, door Nederland voor de hand ligt. De wet biedt de mogelijkheid om internationale misdrijven bij een rechtbank in Nederland te behandelen. Dat is ook al eerder gebeurd.

Inmiddels is in Nederland een strafrechtelijk onderzoek bezig. Dat gebeurt onder leiding van een onderzoeksrechter. Tijdens het onderzoek wordt het bewijs voor het vermoedelijke misdrijf verzameld, worden de omstandigheden vastgesteld en wordt uiteindelijk besloten of er voldoende bewijs is om een verdachte of verdachten te beschuldigen en berechten.