934266
Nieuws

Nederland mag op rampplek ’doen wat nodig is’

Oekraïne geeft vrij baan

Ons land mag ’doen wat nodig is’ om zijn doelen in Oekraïne te bereiken: alle lichamen van de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17 terug naar huis, al hun bezittingen naar hun dierbaren en ongehinderd onderzoek in het rampgebied. Als dat een gewapende bescherming vergt, dan regelt Oekraïne de juridische vrijbrief.

Hernieuwde toestemming van de Verenigde Naties is niet nodig, zo verzekert de Oekraïense minister Klimkin (Buitenlandse Zaken) in een vraaggesprek met deze krant. Hij zegt bereid te zijn de landen die deelnemen aan een gewapende beveiligingsmissie uit te nodigen om die klus te klaren.

Bendes

Het gaat om een ’beperkt aantal’ manschappen, die eerder zijn bedoeld om ’criminele bendes’ uit het gebied te houden dan om het op te nemen met de pro-Russische rebellen, zegt Klimkin. Australië zegde al vijftig man toe van een speciale politie-eenheid die gewend is de spierballen te laten zien.

Oekraïne deed nog een belofte die het rampgebied veiliger moet maken voor het internationale onderzoeksteam. De regering heeft een staakt-het-vuren beloofd met de pro-Russische rebellen waarmee het in het oosten een taaie strijd uitvecht. Het bestand geldt voor een straal van 40 kilometer rond plek van de ramp, voor zolang als het onderzoek duurt.

Van die separatisten wordt de medewerking niet gewapenderhand afgedwongen maar gevraagd, zo verklaarden minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Australische collega Bishop gisteren. „We zijn afhankelijk van onderhandelingen met de separatisten”, gaf Bishop toe. Timmermans is positief over de afspraken die de OVSE daarover met de rebellen heeft gemaakt. „Mijn indruk is dat het eindelijk tot de separatisten is doorgedrongen dat het een kwestie van medemenselijkheid is om volledig mee te werken aan het terugbrengen van de slachtoffers en hun bezittingen.” Ook de Russen werken beter mee sinds de VN-veiligheidsraad zich achter Australië en Nederland schaarde, is Timmermans’ indruk.

Garantie

Nederland heeft gisteren de volledige zeggenschap gekregen van Oekraïne over het verloop en de inrichting van het onderzoek naar het identificatie van de slachtoffers en naar de toedracht van de terreuraanslag. De onderhandelingen daarover duurden lang, omdat Nederland de ’absolute garantie’ wilde dat de uitkomst van dat onderzoek achteraf niet wordt betwist.

„We vertrouwen volledig op de Nederlanders”, zegt Klimkin tegen De Telegraaf. „Ze hebben bewezen dat zij onderzoeken naar vliegtuigongelukken als de beste kunnen. Ik ben er absoluut zeker van dat dit kogelhard bewijs gaat opleveren en dat de schuldigen worden gestraft.”

Extra moeilijkheidsfactor bij de gesprekken tussen Nederland en Oekraïne was dat president Porosjenko gisteren tussendoor ook nog zijn regeringscoalitie uit elkaar liet vallen. De president stuurt aan op nieuwe verkiezingen, waarmee hij hoopt dat de kiezer de oude kliek in het parlement naar huis stuurt die nu veel hervormingen dwarsboomt. De president wil op die manier ’het land resetten’, zo verklaarde hij.

Timmermans gaf aan ’groot respect’ te hebben voor de inspanningen en medewerking van de Oekraïense overheid en de OVSE. De Nederlandse minister kreeg op zijn beurt een pluim van zijn Australische collega Bishop. „Zonder zijn enorme energie en inzet waren we nooit zover gekomen.”