Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Mosselen van Bart

Als alles goed is gegaan ben ik vandaag op IJsland. Eén dagje maar. Naar vis kijken. De veiling waarschijnlijk, de haven misschien. Een restaurant, zal best. Daardoor heb ik nog even geen tijd om zelf de eerste mosselen van dit seizoen te proeven.

Nodig:

  • 1½ kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • ½ bos basilicum, blaadjes en stelen los
  • 2 takjes oregano
  • 2 takjes majoraan
  • 3 sneetjes droog witbrood
  • 3 takjes peterselie
  • 4 grote tomaten, rijp of uit blik
  • sap van ½ citroen
  • zout en peper

Bereiding:

Als alles goed is gegaan ben ik vandaag op IJsland. Eén dagje maar. Naar vis kijken. De veiling waarschijnlijk, de haven misschien. Een restaurant, zal best. Daardoor heb ik nog even geen tijd om zelf de eerste mosselen van dit seizoen te proeven. Maar ze zijn al redelijk dik, hoor ik. Je moet even werken voor dit recept maar de smaak is onvoorstelbaar lekker.

Kook de mosselen samen met de helft van de knoflook, basilicumsteeltjes, en de majoraan. Wijn erbij, heel hoog vuur. 4 minuten. Leg de mosselen naast elkaar op een grote ovenschaal. Haal de bovenste schelp er af. Zeef het kookvocht door een doek.

Doe het brood, basilicumblad, peterselie en oregano bij elkaar in een foodprocessor en draai tot je kruimels hebt. Een beetje olijfolie in een koekenpan, en bak de kruimels mooi bruin. Laat op een stuk keukenpapier uitlekken.

Bak de fijngehakte knoflook even bruin, doe er de overgebleven kruiden bij en de tomaten, het mosselvocht erbij, citroensap erbij, laat inkoken, misschien wat zout en peper. En nu wat van de tomatensaus op iedere mossel, kruim er over, de oven in, 5 minuten op 180 °C. Brood erbij, wijn of bier. Het recept is van Bart van Olphen. ‘Zee-ster’ zou je hem haast kunnen noemen. Op IJsland gaat hij ook weer filmpjes opnemen. Voor de site van Jamie! Binnenkort over de hele wereld beroemd.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten