Nieuws/Binnenland
934384
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Als puddinkjes gaan ze er in

Gisteren zei ik toch dat ik dacht dat juli de maand met de meeste verjaardagen was.  Dat was slechts gebaseerd op het grote aantal verjaarsbezoekjes dat we vroeger in juli brachten.

Nodig:

  • 75 g suiker
  • 1 ½  el water
  • 1 l melk
  • 3 el suiker
  • 5 eieren
  • 2 theel vanille-extract

Voor de garnering:

  • 1 bakje frambozen

 

Bereiding:

Gisteren zei ik toch dat ik dacht dat juli de maand met de meeste verjaardagen was.  Dat was slechts gebaseerd op het grote aantal verjaarsbezoekjes dat we vroeger in juli brachten. En dan nog met mijn pleegfamilie, want mijn eigen familie was weer hoofdzakelijk oktober. Zoiets kan je natuurlijk opzoeken. Nee, het is niet juli, maar om precies te zijn 24 september. Dan is bijna iedereen jarig. Maar juli is tweede. Dus zo gek zat ik niet. En nu combineren we  een feestelijk verjaardagsnagerecht met culinair-culturele belangstelling voor … natuurlijk Argentinië.

Deze flan moet 8 uur van tevoren worden gemaakt en kan twee dagen in de koelkast worden bewaard. Komt dat even goed uit. Recept is uit “Koken met succes zonder stress” van Annabel Langbein

Verwarm de oven voor op 150°C. Verwarm de 75 gram suiker met het water in een klein pannetje tot mooi goudgele karamel. Neem hem van het vuur en schenk het  in 8 met olie bestreken soufflépotjes of ovenschaaltjes (gebruik neutrale of zoete olie, zoals druivenpit- of amandelolie).

Verwarm de melk met de 3 eetlepels suiker tot die is opgelost en neem de pan van het vuur. Klop de eieren met het vanille-extract los (maar klop ze niet schuimig!). Meng ze door de warme melk en zeef het mengsel boven de geprepareerde potjes. Zet de potjes in een grote braadslede die met zoveel water is gevuld dat dit tot halverwege de potjes komt. Zet de braadslede 45-50 minuten in de oven of tot de puddinkjes stevig zijn en aan de bovenkant licht gebruind. Neem ze uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet ze afgedekt ten minste 8 uur of maximaal 2 dagen in de koelkast. Neem ze een halfuur voor serveren uit de koelkast. Woensdag om half tien? Storten en frambozen ernaast, heerlijk.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten