Nieuws/Vrouw

Cambodjaanse amok met zeevruchten

Met de juiste oosterse specerijen en kruiden kunt u elk gerecht werelds maken. Deze culinaire wereldreis maakt u gewoon thuis, in uw eigen keuken.

Benodigdheden

(2 personen)

  • 100 g medium rijstnoodles
  • 1 el arachideolie

Voor de amokcurrypasta:

  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 stengels citroengras
  • 3 tenen knoflook
  • ½ tl kurkuma
  • 2 gedroogde rode chilipepers
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl suiker
  • 30 g walnoten
  • 2 el arachideolie

Voor de zeevruchtencurry:

  • 2½ dl kokosroom
  • 1 el vissaus
  • ½ limoen
  • 2 schelvisfilets (± 150 g)
  • 115 g rauwe, gemengde zeevruchten zoals mosselen, jumbogarnalen en inktvisringen, schoongemaakt
  • 1 klein handje korianderblaadjes

Stappenpenplan

1. Kook de rijstnoodles in 4-5 minuten gaar in kokend water. Laat uitlekken in een vergiet en sprenkel er 1 el olie over tegen het plakken. Dek af en zet opzij.

2. Schil voor de currypasta de gember. Verwijder de harde buitenste bladeren en de uiteinden van het citroengras. Pel de knoflook. Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de blender en maal tot een gladde pasta; voeg eventueel wat water toe.

3. Verhit een grote wok op halfhoog vuur en roerbak de currypasta 30 seconden tot hij geurig is. Voeg de kokosroom en vissaus voor de zeevruchtencurry toe, knijp de limoen erboven uit en roer goed. Breng de amoksaus aan de kook terwijl u de vis klaarmaakt.

4. Snij de schelvis in stukjes. Doe ze in de hete amoksaus en voeg de gemengde zeevruchten toe. Schep alles voorzichtig door elkaar, zet het vuur laag en stoof 5-6 minuten onder af en toe roeren, tot de vis in vlokken uit elkaar valt en de zeevruchten gaar zijn.

5. Trek ondertussen de koriander in grove stukken. Serveer de curry met de rijstnoodles en strooi de koriander erover.

 

BEREIDING 15 minuten

 

WERELDREIZIGER

Deze recepten komen uit het kookboek Mighty Spice Express van Veltman Uitgevers, € 25,- (ISBN 978 90 483 0986 3).