Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Varkenshaas met witte wijnsaus

Niets zo handig als een varkenshaasje in huis hebben. Ik heb hier wel vaker dat recept van de gevulde opgerolde varkenshaas gegeven. Lekker lang in de oven en gaarder dan gaar, met tijm en salie en broodkruimels en dikke bruine jus. Altijd nog lekker.

Nodig voor 2 personen:

  • 1 varkenshaasje in plakken van 2 cm dik
  • 2 eetl boter
  • 3 takjes salie
  • rasp van een halve citroen
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 eiderdooier
  • 1 theel maïzena
  • 1 eetl kappertjes
  • zout en peper

 

 

Bereiding:

Niets zo handig als een varkenshaasje in huis hebben. Ik heb hier wel vaker dat recept van de gevulde opgerolde varkenshaas gegeven. Lekker lang in de oven en gaarder dan gaar, met tijm en salie en broodkruimels en dikke bruine jus. Altijd nog lekker. Handiger en sneller en minstens net zo lekker is dit recept. Dat maak ik dan weer heel graag als er iemand onverwacht langskomt.

Snij de varkenshaas in plakken van 2 cm dik. Bestrooi met zout en beetje peper. Doe de boter in de koekenpan, zachtjes verwarmen met de helft van de salie erbij. Als de salie bruin wordt uit de boter scheppen en de plakjes varkenshaas heel even om en om dichtschroeien.  Leg op een warm bord en hou op 70 °C warm in de oven. Gaat dat niet, dan gaar je stukjes vlees gewoon iets verder in de boter. En dan op een bord. Nu de rest van de salie erbij. Klop nu de eierdooier los met een beetje van de wijn en los de maïzena op, ook in wat wijn.  Boter heel heet maken. De rest van de wijn gaat bij de boter. Samen met de citroenrasp. Maak alles aanbaksels los van de bodem. Draai vuur laag. Giet de maïzena erbij, laat dikker worden , haal van het vuur en giet het ei met wijn erbij. Nu heel goed roeren en heel zachtjes verwarmen. Het mag niet meer koken. Kappertjes erdoor, beetje peper, misschien wat zout en giet de saus dan over de plakken varkenshaas. Eeuwige roem zal je deel zijn. O, ja, jonge aardappels erbij en tuinbonen!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten