Nieuws/Binnenland
934416
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

De laatste asperges

En langzaam kruipen we naar de langste dag. Het plantseizoen is voorbij ende oogst van asperges is voorbij. De planten moet nu gaan herstellen en nieuwe kracht opdoen voor het komende jaar.

Nodig voor 2 personen:

  • asperges (600 gram)
  • gezouten roomboter
  • peterselie (vers)
  • bieslook (vers)
  • witte wijn
  • Serranoham (150 gram)
  • versgemalen peper

Bereiding:

En langzaam kruipen we naar de langste dag. Het plantseizoen is voorbij ende oogst van asperges is voorbij. De planten moet nu gaan herstellen en nieuwe kracht opdoen voor het komende jaar. Ze waren vroeg dit jaar dus er is veel gestoken. Je ziet het ook wel een beetje, de laatste asperges in de winkel zijn wat grilliger van vorm. Doe moeite, ga nog één keer op zoek naar mooie dikke asperges en maak ze dan zo klaar. Ik vond het recept op de www.aspergehof.nl 

Je begint natuurlijk met het schillen van de asperges. Dan snij je de serranoham in stukjes en hak je peterselie en bieslook ragfijn. Doe de asperges in weinig water met zout, een flinke scheut witte wijn en een klontje roomboter, tot ze net onder staan en kook ze gaar. Ondertussen in een klein pannetje de gezouten roomboter smelten, serranoham, peterselie en bieslook mee verwarmen en op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper.

Asperges afgieten als ze gaar zijn en op schaal leggen. Gesmolten serranoham-boter erover gieten. Oh, en vergeet niet de heg te snoeien, dat moet ook rond de langste dag gebeuren, doe je dat eerder dan loopt die plant net zo hard weer uit en verliest teveel krachten. Mooi, hè, de natuur.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten