Nieuws/Binnenland
934464
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Teruggevonden omelet

Ik vertelde toch laatst over die ongevallen stapel kookboeken achter me, en geloof me, ik kijk nu nog af en toe om om te zien of het nog veilig is.

Nodig:

voor 2 personen

  • 3 eieren
  • 1 ½ eetl melk
  • zout en peper
  • boter
  • 75 gr zuring, of spinazie
  • 1 eetl slagroom
  • 1 eetl gehakte bieslook

Bereiding:

Ik vertelde toch laatst over die ongevallen stapel kookboeken achter me, en geloof me, ik kijk nu nog af en toe om om te zien of het nog veilig is. Door het opnieuw ordenen en invullen van de kast, kwam  ik een heel leuk boekje tegen. 99 omeletten, door Elles en Sonso (?) uit 1976. Er staat een heel hoofdstuk in over de vraag wat een omelet nu eigenlijk is. De grote Escoffier schreef dat het niets anders was dan roereieren in een enveloppe van gestolde eieren. Prachtig.

Ze geven een iets anders basisrecept dan ik altijd doe. Leuk, gaan we uitproberen, toch? Je klopt, let op, dit is voor 2 personen, je klopt dus met twee vorken 3 eieren, de melk en het zout en peper goed los. Smelt de boter, roer nog even en giet de struif in de pan (beslist schoon en liefst anti-aanbak). Laat even liggen en til dan aan een kant de omelet op, hou de pan even schuin zodat het struif onder de beginnende omelet loopt. Doe dat ook aan de andere kant. Leg nu je vulling aan een kant en vouw de omelet dicht. Eigenlijk ben je dan klaar. Je wilt juist dat het binnenin wat roerei-achtig blijft.

Vulling: wat dacht je van zuring? Kan je op heel veel plaatsen weer kopen, of nog eenvoudiger zelf even plukken. Geen zuring dan neem je spinazie. Slinkt de groente met wat boter op hoog vuur, roer er de slagroom door en wat bieslook. Houdt warm tot je er op de omelet mee verder kunt.  Liever een paar omeletten bakken dan één grote, trouwens. Het is toch, zo klaar. Krieltjes erbij en botersla!

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten