Nieuws/Binnenland
934534
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Aller Hollandse Boekweitpunten

Ergens heb ik heel sterk het gevoel dat er iets niet klopt aan de hetze tegen brood. Brood kan gewoon zo slecht niet zijn, opeens. Misschien is er iets met de kwaliteit van het graan, ligt het aan een teveel aan gist, wordt er te haastig gebakken, ik weet het niet… maar het levensvoedsel voor eeuwen kan niet opeens de grote boosdoener zijn. Ik geloof daar niet in.

Nodig:

  • 7 ½ dl karnemelk
  • 150 gr boekweitgrutten
  • 25 gr volkorenmeel
  • 50 gr boter
  • 100 gr stroop
  • 50 gr boter

Bereiding:

Ergens heb ik heel sterk het gevoel dat er iets niet klopt aan de hetze tegen brood. Brood kan gewoon zo slecht niet zijn, opeens. Misschien is er iets met de kwaliteit van het graan, ligt het aan een teveel aan gist, wordt er te haastig gebakken, ik weet het niet… maar het levensvoedsel voor eeuwen kan niet opeens de grote boosdoener zijn. Ik geloof daar niet in. Wel geloof ik in boekweit. Ik eet zelf tegenwoordig heel vaak boekweitbrood (dat is nooit alleen boekweit, daar zit ook tarwemeel in). Prachtig, heel lang snijdbaar, heerlijke smaak. O, ja en pannenkoeken horen van boekweit te worden gemaakt, Veel lekkerder, behalve als je net als ik veel teveel meel toevoegt. Mijn lief zit nog te snikken van het lagen om die betonschijven.

Breng karnemelk met de grutten en wat zout zachtjes aan de kook. Blijf roeren. Na 20 minuten heb je een dikke pap. Stort die op twee koude omgespoelde diep borden, strijk glad en de koelkast in. Na twee uur is het koud en stevig. Snijd er punten uit en wentel die door het volkorenmeel. Bak de punten mooi bruin in de boter. Snij de rest van de boter in kleine stukjes, zet de stroop op in een pannetje, klop er de boter door tot je een saus krijgt. Die gaat over de boekweitpunten. Hollandser kan niet en belachelijke lekker. Oh en gebruik echte karnemelk en echte boerenboter, dat maakt een wereld van verschil.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten