Nieuws/Binnenland
934580
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Even snel visburgers

Even bij de viswinkel langs. Zo’n praatje over hom en kuit (komen we op terug) en toen liep ik weg met wat makreel en een stuk kabeljauwfilet.

Nodig:

  • 3 ons gerookte makreel, schoongemaakt
  • 3 ons  kabeljauwfilet
  • 1 eiwit
  • 1 kleine prei
  • ½ rode peper, zonder zaad en zaadlijst, fijn gesneden
  •  peper

 

Bereiding:

Even bij de viswinkel langs. Zo’n praatje over hom en kuit (komen we op terug) en toen liep ik weg met wat makreel en een stuk kabeljauwfilet. Eerlijk gezegd zag ik die makreel aangemaakt met wat mayo en citroen des avonds laat, een beetje hangend voor een detective toastje voor toastje verdwijnen en die kabeljauw had ik graag in wat boter en bouillon heel langzaam in de stoomoven gegaard. Maar de mannen kwamen binnen. Vier meter zonen met z’n tweeën  dus dan moet je snel wat denken.

Snij de kabeljauw in blokjes, makreel erbij. Snij de prei ragfijn, en dan alles wij elkaar. Je kan het met een vork prakken, ik het de staafmixer met een haakmesje er ingezet. Tot het net allemaal begint te binden. Vorm er dan ballen van, groot of klein, moet je zelf weten, en vorm er platte schijven van. Belangrijk is dat je ze in hete boter bakt. Goed heet en laten liggen, niet aan rommelen. Dan worden ze krokant genoeg dat je ze kan omdraaien. Geweldig die frisheid van de kabeljauw, die prachtige zeesmaak en daar die aardse gerookte tonen van de makreel doorheen. Natuurlijk mayo erbij en ik had nog groentefrites in de diepvries. En natuurlijk radijs op tafel. Ik kreeg wat vriendelijke bedankklopjes en hang nog een beetje scheef aan tafel.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten