934653
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Chili met nabrander

Tijdens het antipakjesdebat een paar weken geleden realiseerde ik me opeens dat de eerste chili con carne die ik maakte gewoon met zo’n zakje van, ik dacht, Santa Maria was. Prachtige kruiden in die tijd. Een Zweeds bedrijf waar het er nog een beetje toe deed wat er in de zakjes zat.

Nodig:

  • 750 gr rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, door de pers
  • 500 gr gepelde tomaten uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetl paprikapoeder, pikant
  • 1 theel gedroogde chilipeper, meer naar smaak
  • 2 theel komijnzaadjes
  • 1 theel oregano, gedroogd
  • ½ theel korianderpoeder
  • klein stukje zeer pure chocolade
  • paar druppels citroensap
  • zout, peper
  • 2 blikjes kidneybonen

Bereiding:

Tijdens het antipakjesdebat een paar weken geleden realiseerde ik me opeens dat de eerste chili con carne die ik maakte gewoon met zo’n zakje van, ik dacht, Santa Maria was. Prachtige kruiden in die tijd. Een Zweeds bedrijf waar het er nog een beetje toe deed wat er in de zakjes zat. Helaas, van de week keek ik even op de achterkant van hun chili con carne, en daar zitten net als in die van Casa Fiesta  meer hulpmiddelen dan echte kruiden en specerijen in. Toen was chili nog avontuurlijk, trouwens. En na de eerste keer namen we nauwgezet de lijst ingrediënten over,  en maakten van dan af zelf chili con carne.  Bij mij gaat er ook nog wat gedroogde piri piri in, chili met nabrander. Heerlijk. Bonen mogen ook zwarte bonen zijn. Of mengen, zwarte bonen met limabonen.

Ui fruiten, gehakt bruin bakken, knoflook erbij,dan alle smaakmakers, nu de tomatenpuree, alles even meebakken. De chocolade, de bonen en tot slot de tomaten. Lekker even laten sudderen.  Half uurtje? Met rijst? Als jij dat lekker vindt. Ik eet het  met een stuk brood erbij. En een blonde pils.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten