Nieuws
934741
Nieuws

Surf & Turf

Met de recepten van kok Ramon Beuk zet u deze kerst een feestelijk diner voor 4 personen op tafel. Lekker én makkelijk!

Benodigdheden

  • 2 kreeften
  • 4 stuks kogelbiefstuk
  • 1 potje runderfond
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 2 el roomboter
  • 2 dl witte wijn
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ bloemkool
  • 1 prei
  • aluminiumfolie
  • peper en zout

Stappenplan

1. Verwarm de oven voor op 180˚C

2. Verhit een pan en voeg een scheutje olie en een eetlepel boter toe. Bak hierin de biefstukken, aan elke kant 2 minuten. Breng het vlees op smaak met peper en zout.

3. Leg de biefstukken voor 5 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna nog even rusten in aluminiumfolie.

4. Breek/trek de poten van de kreeft af. Breek/trek de staart van de kreeft af en snij door de helft. Trek het vlees voorzichtig uit de schaal, bewaar de schaal voor de saus. Breek de poten door midden, leg de schaar apart. Bewaar het andere deel voor de saus. Hak met de bovenkant van een mes voorzichtig op de scharen zodat deze open breken en het vlees eruit kan worden gehaald.

5. Leg al het vlees op een schaal. Hak de rest wat over is gebleven fijn (schaal, kop, romp en rest van de poten).

7. Snipper de ui en knoflook.

8. Verhit de pan waarin de biefstukken zijn gebakken en leg hierin de overblijfsels van de kreeft, de ui en de knoflook. Braad het geheel aan (goed heet!) onder af en toe omscheppen. Voeg de tomatenpuree toe. Blus het geheel af met de witte wijn.

9. Voeg de runderfond toe. Breng het geheel aan de kook, voeg wat peper naar smaak toe en laat het daarna een uur op laag vuur trekken.

10. Snij grote roosjes van de bloemkool af en snij door midden. Bak ze op de snijkant op half hoog vuur in de pan, zonder boter of olie. Draai de bloemkoolroosjes één keer om als de onderkant bruin geworden is.

11. Snij de prei door midden en vervolgens in stukken van ongeveer 4 cm. Bak de prei op de snijkant, in dezelfde pan als de bloemkool. Voeg wat klontjes boter toe. Zet het vuur uit en dek de pan af met aluminiumfolie.

12. Zeef de getrokken saus van de schalen boven een andere pan en laat inkoken tot de helft. Haal de pan van het vuur.

13. Leg het vlees van de kreeft in de warme saus, zonder opnieuw te verwarmen.

14. Verdeel de groenten en biefstukken over de borden. Verdeel vervolgens de kreeft over de borden en druppel wat saus over het gerecht.

BEREIDING 60 minuten + 5 oventijd

En dit is heerlijk erbij:

  1. Gemarineerde tomaten en bieten in vanille
  2. Grove salsa van tomaat en olijven
  3. Krieltjes met roomkaas
  4. Rösti met prei
  5. In sinaasappel en peterselie gestoofde wortel
  6. Gevulde witlof
  7. Witlofsalade met grapefruit
  8. Wortelen uit de oven
  9. Tapenade van aubergine
  10. Courgetterollade met gehakt
  11. Gekonfijte aubergines
  12. Gemarineerde aubergines
  13. Gepofte bloemkool met roomkaas
  14. Roergebakken bloemkool

Kijk voor de receptuur van de bijgerechten op VROUW.nl/magazine