Nieuws/Binnenland
934813
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Dapper knolselderijsoepje

Het is natuurlij al zo vaak gezegd, maar daarom is het niet minder waar, hoe simpeler, hoe lekkerder. En dan nog zoiets eenvoudigs als een selderijknol. Een raar ding eigenlijk, die knol die half ingegraven, half open bloot op het land ligt.

Nodig:

  • 1 knolselderij
  • 1 bosje peterselie
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 aardappel
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm bijeengebonden
  • 1 teen knoflook
  • 5 dl room
  • 1.2 l groentebouillon
  • Peper en zout

Bereiding:

Het is natuurlij al zo vaak gezegd, maar daarom is het niet minder waar, hoe simpeler, hoe lekkerder. En dan nog zoiets eenvoudigs als een selderijknol. Een raar ding eigenlijk, die knol die half ingegraven, half open bloot op het land ligt. Ze worden/zijn net geoogst. Meestal gaan ze direct naar de soep industrie. In de erwtensoep en als basis voor bouillon. Maar zelf, nee zelf mogen ze haast nooit op de voorgrond staan. Afgelopen zomer at ik knolselderij in Oostenrijk. Heel grappig, gewoon een plak door de paneer gehaald en gebakken. Niet echt helemaal een succes, had wel wat gaarder mogen zijn, maar wel grappig, het stiefkind in de hoofdrol.

Over dat recept zal ik nog eens nadenken. Nu een recept dat beproefd is en lekker is. Probeer een knol met loof er aan te krijgen. Of neem er anders een bosje peterselie bij. Maak de selderij schoon en snij in stukken. Snij de ui en prei (in ringen maar zonder dat donkere groen, ik weet dat het tegenwoordig mode is dat ook te verwerken maar het maakt je soep bitter) . Zet aan in wat olijfolie. Doe er het laurierblad bij, de kruiden, de knoflook, de selderij is er natuurlijk al in. Laat zo in de pan allemaal op smaak komen, giet er dan room bij, en de bouillon en laat de selderij in een half uurtje gaar koken. Laurier en tijm er uit, staafmixer en in en glad draaien. Op smaak brengen met peper en zout. Voeg op laatst ruim bladgroen toe of fijngehakte peterselie. Geef er een dikke plak geroosterd zuurdesembrood bij

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten