Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

(Struisvogel)-Biefstuk met shiitake

De laatste tijd krijg ik weer brieven van lezers die de roomboter nog weer een slag slechter vinden geworden. Het is een lang verhaal maar komt er op neer dat jullie die in roomboter willen bakken gewoon niet meer belangrijk worden gevonden. Simpel.

  • 4 biefstukjes
  • 250 gr shiitake
  • 1 ui
  • 2 ½ dl rode wijn
  • 2 dl (wild) fond
  • 2 eetl bramenjam
  • Scheut rode port

De laatste tijd krijg ik weer brieven van lezers die de roomboter nog weer een slag slechter vinden geworden. Het is een lang verhaal maar komt er op neer dat jullie die in roomboter willen bakken gewoon niet meer belangrijk worden gevonden. Simpel. Ik heb weer een klein rondje gedaan en van de vele roomboter, spat op het moment het Noord-Hollandse Kopje boter het minst en braadt het best. Ook op brood een topper. Dat echte boerenboter het aller-allerbeste is, dat weten jullie ook wel.

In de Vomar zag ik weer struisvogelbiefstuk liggen. Maar je kan natuurlijk ook een gewoon biefstukje nemen, neem dan gewone fond en geen wildfond. Paddenstoelen schoonmaken en in stukken snijden. Snipper de ui. Fruit de ui in boter glazig en voeg de paddenstoelen toe. Schep ze steeds om. Zout en peper. Bak de biefstuk rondom aan. Drie minuten aan iedere kant en dan uit de pan op een plank onder folie rusten. Blus het broodvocht met rode wijn en fond. Laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Doe de paddenstoelen erbij en de bramenjam en de port. Misschien nog wat peper? Snij het vlees mooi voor en serveer bij lekkere aardappels.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten