Nieuws/Binnenland
934833
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Kaasfondue lekker dicht bij elkaar

Weer om lekker dicht bij elkaar te kruipen. De kachels aan. Ik weet nog dat het altijd de vraag was op welke oktoberdag de kolenkachel voor het eerst weer snorde. Dan trok ik mijn stoel dicht bij de haard en staarde minsten een uur in vlammen. Heerlijk.

  • 125 g boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 ml droge witte wijn
  • 250 gr Goudse kaas
  • 250 g blauwe kaas, verkruimeld
  • 3 eierdooiers
  • 125 ml bouillon, verhit
  • ½ theelepel gedroogde dragon
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • blokjes zuurdesembrood,
  • augurkjes en zilveruitjes

Weer om lekker dicht bij elkaar te kruipen. De kachels aan. Ik weet nog dat het altijd de vraag was op welke oktoberdag de kolenkachel voor het eerst weer snorde. Dan trok ik mijn stoel dicht bij de haard en staarde minsten een uur in vlammen. Heerlijk. Dit is ook heerlijk en een uiterst zorgvuldige manier van bereiden. Laat de boter smelten in een middelgrote, zware pan op matig vuur. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en fruit ca. 3 minuten tot ze glazig zijn. Giet er de wijn bij. Draai het vuur middelhoog en laat in 20 minuten tot een siroop inkoken. Daar zit smaak, wow. Neem de pan van het vuur en zet hem onmiddellijk boven een pan kokend water. Au bain marie dus. Roer er de kaas in tot die gesmolten is. Klop de eierdooiers met de hete bouillon en klop dan krachtig door de gesmolten kaas. Voeg de dragon en mosterd toe en peper en zout naar smaak. Laat nog even sudderen tot het mengsel iets dikker is. Laat niet aan de kook komen omdat de kaasfondue dan kan gaan schiften. Giet onmiddellijk door een zeef in een warme fonduepan en hou warm op een of twee theelichtjes. Serveer met het brood en lekkers als augurkjes en zilveruitjes.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten