Nieuws/Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Wel echt puur en eerlijke zalmquiche

Het Gouden Windei ging naar Douwe Egberts met hun Stevia die geen Stevia was. Op zich is dat vulmiddel van Maltodextrine  nog niet zo erg, maar de absurd hoge prijs schoot duizenden deelnemers aan de verkiezing, georganiseerd door Foodwatch, in het verkeerde keelgat. Veel verontrustender is trouwens de goeie nummer twee, een van  de zogenaamde puur&eerlijk producten. Je hoeft vaak de verpakking maar te lezen om te begrijpen dat je daar dik bij de neus wordt genomen. Puur&Eerlijk diepvrieszalm in bladerdeeg is zo’n lokkertje. We gaan het zelf maken. Ach, al die bladerdeeg er omheen?  Kom we maken gewoon een lekkere quiche uit het “Werken met Vis” van Bart van Olphen.

Nodig:

  • 3 eetl sjalot gesnipperd
  • 3 kleine preien, in ringetjes
  • 250 gr zalmfilet, zonder vel
  • 3 eieren
  • 20 ml crème fraîche
  • 10 ml room
  • 1 eetl bieslook fijngesneden
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 90 gr gruyère, geraspt
  • 150 gr gerookte zalmsnippers
  • 1 pak bladerdeeg
  • zout en peper

Bereiden

Het Gouden Windei ging naar Douwe Egberts met hun Stevia die geen Stevia was. Op zich is dat vulmiddel van Maltodextrine  nog niet zo erg, maar de absurd hoge prijs schoot duizenden deelnemers aan de verkiezing, georganiseerd door Foodwatch, in het verkeerde keelgat. Veel verontrustender is trouwens de goeie nummer twee, een van  de zogenaamde puur&eerlijk producten. Je hoeft vaak de verpakking maar te lezen om te begrijpen dat je daar dik bij de neus wordt genomen. Puur&Eerlijk diepvrieszalm in bladerdeeg is zo’n lokkertje. We gaan het zelf maken. Ach, al die bladerdeeg er omheen?  Kom we maken gewoon een lekkere quiche uit het “Werken met Vis” van Bart van Olphen.

Zet de oven vast op 200 graden C.  Fruit de sjalot en de prei op middelhoog vuur met wat olijfolie, beetje water erbij en laat nog wat smoren. Dat mag je even wegzetten. Stoom de zalm…welke zalm? Ja, hallo, je gaat toch wel even kijken waar die zalm vandaan komt? Nou, laat ik maar zeggen dat ik hoop dat je een beetje behoorlijke zalm neemt. Stoom de zalm. Heb je geen stoompan dan gebruik je gewoon zo’n stoomwaaiertje. 6 minuten is genoeg. Klop de eieren los in een mengkom. Breng op smaak met crème fraîche, beetje room, bieslook, nootmuskaat en roer er de gruyère door. Mengen. Meng nu apart de zalm met de sjalot en prei en de zalmsnippers. Verder is het simpel. Bedek een ingevette quichevorm met bladerdeeg (eerst een laag bakpapier mag ook) en daarop het bladerdeeg. Mooi met opstaande randjes en zo.  Eerst het zalmmengsel neerleggen en uitspreiden en dan het eimengsel er over. Wat peper, beetje zout. 30 minuten in de oven.  Kijk, zo voorkom je dat je jezelf en je gezin dingen voorzet waarvan je niet weet wat er in zit.

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten