Nieuws/Vrouw

Tomatentoppers van maandag 23 september 2013

Kruidige salade met verse tomaten

Naast een flinke portie vitamine C, zink, calcium en ijzer, is het vooral het antioxidant lycopeen dat van de tomaat zo’n gezonde vrucht maakt. Maar behalve gezond, is de tomaat ook bijzonder veelzijdig en lekker.

Deze maaltijd is bedoeld als bijgerecht voor drie personen. De ingrediënten zijn voor jou op een rijtje gezet!

Benodigdheden

  • 250 g troscocktailtomaten 
  • 15 g Italiaanse kruidenmix
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 el balsamicoazijn
  • 3 bosuitjes
  • 100 g rucola (of andere slasoort)

Stappenplan

1. Klop in een kom de Italiaanse kruidenmix met de olijfolie en de azijn tot een gebonden dressing

2. Snij de cocktailtomaten in vieren en meng ze door de kruidenolie. 

3. Snipper de bosuitjes en meng ze vlak voor het serveren met de rucola door de kruidige tomaatjes.

BEREIDINGSTIJD: 15 minuten

Een handige tip: doe er broodcroutons of geroosterde pijnboompitjes bij.

Hoe roder, hoe beter

Lycopeen is een natuurlijk pigment dat de tomaat rood kleurt. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen.

Lycopeen staat bekend als een krachtig antioxidant en maakt vrije radicalen onschadelijk.

Het dagelijks eten van 10 eetlepels tomatenpuree aangelengd met 10 gram olijfolie beschermt de huid tegen rimpels, huidveroudering en UV-straling. 

Vaak is het andersom, maar als het om tomaten gaat, is het beter de gekookte variant te eten dan de rauwe. Door verhitting komt er namelijk meer lycopeen vrij, waardoor tomatenpuree of verse tomatensaus gezonder is dan rauwe tomaat. Ook in ketchup zijn gekookte tomaten verwerkt, waardoor het lycopeengehalte hoog is, maar de toegevoegde suiker maakt het weer minder gezond.