Nieuws/Binnenland
934904
Binnenland

Recept van Felix Wilbrink

Bruschetta met haringsalade

Vis is ontzettend gezond. Doordat er verschillende vissoorten zijn, krijg je altijd weer de kans om lekkere recepten klaar te maken. Een zalig recept is de bruschetta met haringsalade.

Lunchgerecht voor vier personen

Voor dit heerlijke gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 MSC gecertificeerde haringen
  • 4 eetl zure room
  • 2 eetl droge sherry of wodka
  • 2 eetl verse dille, fijngehakt
  • 1 eetl kappertjes, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 gekookte bietjes
  • ½ eetl balsamicoazijn
  • 4 grote en dikke sneden volkoren vloerbrood
  • 2 eetl olijfolie
  • 50 g rucola

Bereiding

Voor dit recept  hoefde ik niet veel  te doen. Ik kreeg het want het is  Bewuste Visweek. Wie dat nu weer bedenkt? Bewuste vis? Een rare naam. Maar of ik er een beetje aandacht aan wilde besteden. Nou, dat doe ik graag.  Persoonlijk ben ik redelijk radicaal als het om het leegvangen van de oceanen gaat. Toen Greenpeace die betonblokken in zee gooide was ik bijna blij tot ik me realiseerde dat ze  daarmee juist de kleine visser troffen. Die grote trawlers, die ook nog eens als  ze zien een grote school vis zien, hun hele ruim leeggooien om er vervolgens nog meer in te proppen, die gewetenloze schurken, die mag je wat mij aangaat direct aan de ketting leggen.

Snijd de haringen in de lengte door en snijd de staartjes weg. Snijd de haringen in  dunne reepjes. Meng in een kom de zure room met de sherry of wodka, dille en kappertjes tot een dressing. Breng de dressing op smaak met zout en royaal peper. Schep de haringreepjes erdoor. Wrijf het velletje van de bietjes en snijd ze in dunne plakjes. Schep de plakjes om met de balsamicoazijn.

Bestrijk de sneetjes brood aan beide kante dun met olijfolie en rooster ze in een hete grillpan tot er mooi bruine strepen te zien zijn. Leg elke bruschetta op een bord en verdeel er wat rucola over. Leg de plakjes biet erop en schep de haringsalade op de bietjes. Garneer met nog een paar blaadjes rucola. Vis deze week dus, en heb je nog een juweel van een visgerecht, gauw sturen, dan sta je er donderdag in! wilbrink@telegraaf.nl

Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten