Nieuws
934924
Nieuws

Recept van Wereldse gerechten van donderdag 22 augustus 2013

Kip tikka masala met basmatirijst

Heimwee naar uw vakantiebestemming of juist zin in wat culinaire voorpret? Zet zo’n heerlijk werelds gerecht op tafel!

Ingredienten:

(voor 4 personen) slaolie

  • 4 kipfilets
  • 250 g basmatirijst
  • 1 tl kurkuma of kerrie, of enkele saffraandraadjes 
  • 1 bosje lente-uitjes
  • stukje verse gember van 2 cm
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 ml kookroom of yoghurt 
  • 200 g tomatenpuree
  • 4 el garam masala
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl mosterdpoeder
  • blaadjes koriander of peterselie, ter garnering
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  1. Breng een hoeveelheid water aan de kook.
  2. Doe een scheutje olie in een grote koekenpan en zet op middelhoog tot hoog vuur. Snij de kipfilets in stukjes en bak in 5 minuten rondom goudbruin, schep af en toe om.
  3. Doe de rijst in een middelgrote pan en strooi daarin de kurkuma, kerrie of saffraan. Schenk er zo veel kokend water bij dat het oppervlak circa 2 cm boven de rijst uit komt.
  4. Leg het deksel op de pan en breng het water weer aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst koken zoals op de verpakking staat aangegeven.
  5. Schep de stukjes kip even om. Maak de lente-uitjes schoon en snij in ringetjes (zowel de groene als witte delen), schil en rasp de gember en pel en hak de knoflook.
  6. Voeg alle drie toe aan de kip, samen met de room of yoghurt, tomatenpuree, garam masala, paprikapoeder en mosterdpoeder.  Laat pruttelen om de kip gaar te laten worden.
  7. Controleer of de rijst gaar is. Roer luchtig met een vork, voeg zout en peper plus eventueel een scheutje olie naar smaak toe, en leg het deksel op de pan
  8. Check de gaarheid van de stukjes kip. Proef de saus en voeg eventueel met wat paprikapoeder een beetje extra scherpte toe, plus zout en peper naar smaak. Is de saus te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Is de saus te dun, laat dan iets langer inkoken.
  9. Verdeel de rijst over vier borden en schep de kip met saus erover. Garneer met gescheurde blaadjes koriander of peterselie

BEREIDING 20 minuten

Lekker, snel en eenvoudig

Alle recepten komen uit Fast, fresh & easy (Veltman Uitgevers, ISBN 978 90  483 0801 9). Nu te koop via VROUW.nl/boeken voor € 19,99.

RECEPTEN LORRAINE PASCALE  FOTOGRAFIE MYLES NEW