Nieuws/Binnenland
935009853
Binnenland

Nederlanders tegen 100 op alle snelwegen

Den Haag - Nederlanders zijn tegen een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u op alle snelwegen. Voor een kleine meerderheid is het verlagen van de snelheid wel bespreekbaar. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Afgelopen woensdag stelde oud-minister Remkes voor om de snelheid te verlagen om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens een adviescollege onder leiding van de VVD’er zou ’kwetsbare natuur’ hier baat bij hebben.

Het verlagen van de snelheid valt niet bij iedereen goed. Degenen die regelmatig op snelwegen rijden zijn volgens opiniepeiler De Hond feller tegen dan de gemiddelde Nederlander. In totaal is slechts 42 procent voor een verlaging van de maximumsnelheid op alle snelwegen naar 100 kilometer per uur.

Opvallend

Vooral rechtse kiezers zijn tegen: bij Forum voor Democratie zelfs tachtig procent. Bij PVV (74%), VVD (71%) en CDA (69%) is ook een ruime meerderheid tegen. Opvallend is dat ook de achterban van D66 (61 %) de maatregel niet pruimt, terwijl fractieleider Rob Jetten voorstander is van lagere snelheden voor het klimaat.

Bij linkse partijen scoort langzamer rijden op snelwegen wel goed. Tachtig procent van de GroenLinksers ziet het zitten.