Nieuws/Binnenland
935095
Binnenland

Toen was geluk… varkenslever met krenten

Wat een prachtige brief. Geniet maar even mee. Overigens, de armoede komt er aan. Wen er maar aan, lever wordt weer heel gewoon.

Nodig:

2 uien

2 aubergines

2 gele paprika’s

1 groene paprika

2 rode paprika’s

4 courgettes

3 tenen knoflook

6 flinke trostomaten

1 bos basiclicum

Olijfolie, zout en peper

Bereidingswijze:

Wat een prachtige brief. Geniet maar even mee. Overigens, de armoede komt er aan. Wen er maar aan, lever wordt weer heel gewoon.

“Iedere familie heeft zo zijn traditie. Mijn moeder kwam uit Well, kon goed koken en met Kerstmis kwam er jaren achtereen aan het ontbijt dit gerecht op tafel. Na de nachtmis nog even een paar uurtjes slapen. Je werd wakker door heerlijke geuren die vanuit de keuken je neus kietelden en het water in de mond liep. Dit is het recept, misschien niet helemaal gezond maar............het is maar 1x in het jaar kerst.

Varkenslever droogdeppen en rondom aanbraden in een pakje roomboter. Een pond of meer gewassen krenten erbij, scheut lauw water en op zacht vuur mag het gaar worden. Af en toe keren. Na ongeveer een halfuur de lever uit de braadpan nemen. In plakjes snijden en tussen de plakken de krenten doen, om en om. De jus er over en afgedekt in een ovenschaal wegzetten zodat de smaken kunnen wennen.

In de oven opwarmen. Op een witte boterham een paar plakjes lever met daarop de krenten en een beetje jus en smullen maar. Nu ik alleen ben en 73 jaar, ben ik blij dat mijn lieve het laatst nog heeft klaargemaakt, haar dochter vond het heerlijk, dus ik hoop dat het recept in de familie blijft. Vriendelijke groeten Leonoor IJven-van der Meer “

Wij houden nu al van Leonoor. Zij is een van de velen die reageerden op mijn oproep naar de oude schatten uit jullie keukens. Mooi toch? Op naar de volgende. wilbrink@telegraaf.nl

Meer recepten op www.etenengenieten.nl