Zat ik weer in dat mooie boek van Skye Gingell te bladeren. Ingrediënten: 560 gr volkorenmeel 560 gr bloem 2 theel zout 2 theel zuiveringszout ¾ l karnemelk Bereidingswijze: Zat ik weer in dat mooie boek van Skye Gingell te bladeren, ja, ik ga ermee door tot ik van de uitgever hoor dat het eindelijk een hit is, Mijn Keukengeheimen dus, uitg. Fontaine, en kom ik terecht bij het recept van sodabrood. Dat mooie Ierse geheim waarmee iedereen zelf het heerlijkste brood kan bakken. Het recept, zo schrijft Skye, heeft ze van Darina Allen, de Ierse kokgodin van de Ballymaloe Cooking School. En Darina schreef onder andere het waanzinnig mooie boek Forgotten Skills of Cooking, voor als je echt van koken houdt. Maar goed, sodabrood. Het woord soda komt van het sodabicarbonaat oftewel baking soda en bij ons bekend als zuiveringszout. De Ieren gebruikten soda omdat hun graan gewoon te weinig gluten bevatte om met gist te kunnen werken. Zet de oven op 230°C. Vermeng de droge ingrediënten in een kom, goed mengen en maak dan een kuiltje in het midden en giet daar alle karnemelk in. Roer met de stok van je pollepel van het midden uit alle bloem en meel door de karnemelk tot er een deeg ontstaat. Stort het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het licht, zo licht mogelijk. Maak er een bol van, druk die even iets aan en kerf een kruis, flink diep in de bolle kant. 20 minuten in de oven op 230° C en dan terugdraaien naar 200°C. 15 minuten nog. Serveer nog een beetje warm met mooie boter en plakjes gerookte zalm. Hemelpoortig lekker.