Nieuws/Binnenland
935388
Binnenland

Gevulde kool

Ik zit in Ierland. Vandaag loop ik langs de Giant’s Causeway.

Ingrediënten:

8 bladeren van een groene kool

120 gr oud brood

225 gr rundergehakt

225 gr worstvlees

1 ui, fijngehakt

1 ei losgeklopt

zout en peper

voor de saus

2 uien dun in ringen

30 gr boter

30 gr bloem

30 gr room

zout en peper

Bereidingswijze:

Dat Ierse kookboek ligt er nog. Van Rosemary Moon. Want hoewel je zou denken dat Ieren niet kunnen koken, en dat kunnen ze ook niet echt, hoor, hebben ze wel een mooie oude boerenkeuken. Vindingrijker dan die van ons, tenminste.

Neem de groene kool en haal er een paar grote bladeren af. Snij de nerf er uit en kook de bladeren 5 minuten in water met flink wat zout. Haal ze er uit en laat uitlekken. Week het brood even in wat bouillon en knijp uit. Doe het in een kom, samen met het gehakt en het worstvlees. Goed mengen, voeg de ui en peper en zout toe, en het losgeklopte ei. Nu een afsluitbare ovenschaal invetten. Leg er een laag kool in, een laag van het vlees, een laag kool, een laag vlees, eindig met de kool. Deksel er op, in de oven op 160°C. Een uurtje, mag ook iets langer.

Smoor de uien in boter en een kopje water. Lekker lang, tot ze mooi zacht zijn. Dan de bloem erbij en wat room. Goed roeren even laten doorkoken. Maak er een mooie saus van, ook weer op smaak brengen met zout en peper. Serveer de gevulde kool natuurlijk met wat van de saus er over.

Meer recepten op www.etenengenieten.nl