Nieuws/Buitenland
935395132
Buitenland

Rusland stemt in met vliegroutes om Wit-Rusland heen

MOSKOU - De Russische luchtvaartautoriteiten hebben ingestemd met gewijzigde routes voor vluchten van Air France en Lufthansa naar Moskou en Sint-Petersburg, hebben de luchtvaartmaatschappijen zaterdag laten weten. Ze hoeven nu niet meer over Belarus te vliegen.

Afgelopen week werden een Frans en Oostenrijks vliegtuig nog geweigerd, omdat ze niet over Belarus wilden vliegen. Aanleiding was de rel over de gedwongen landing van een toestel van Ryanair met de Wit-Russische dissident Roman Petrosevitsj aan boord. Die voerde op sociale media actie tegen het autoritaire regime in Belarus. Hij werd na de landing in Minsk aangehouden.

Air France zei dat haar toestellen vanaf zaterdag via een andere route van Parijs naar Moskou kunnen. De Russische toestemming geldt voor dit weekeinde, de Fransen wachten nog op een akkoord voor na zondag. De maatschappij vliegt dagelijks een of twee keer naar Moskou.

Lufthansa heeft toestemming voor andere routes gekregen voor vluchten van Frankfurt naar Moskou en St. Petersburg „voor de nabije toekomst”, zei een woordvoerder. De maatschappij heeft vier retourvluchten naar Moskou en drie naar Sint-Petersburg per week.

Westerse landen hebben sancties tegen Wit-Rusland uitgevaardigd en mijden het luchtruim van dat land. Het Kremlin steunt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko. Het akkoord met Air France en Lufthansa duidt erop dat Rusland niet van plan is alle vluchten die Wit-Rusland mijden te weigeren. KLM heeft voor zover bekend nog nergens last van gehad en vliegt gemiddeld vijftien keer per dag door Russisch luchtruim.