Nieuws/Binnenland
935420
Binnenland

Gezond naar de Kerst

Veilig terug. Raar hoor, gestoofd in de warmte van Indonesië en nu dan opeens de koude in.

Ingrediënten:

Voor 2 personen:

2 tartaar of Duitse biefstukken

½ prei, gewassen en zeer fijn gesneden

1 rode peper, in fijne ringen zonder zaadjes

2 roodlof stronken, in fijne ringen gesneden

1 sjalotje

1 eetl kappertjes

3 eetl koolzaadolie of olijfolie

1 avocado, uitgeschept als boterballetjes

1 limoen, een helft ook geraspt

zwarte peper

gestoomde aardappels of zuurdesembrood

Bereidingswijze:

Veilig terug. Raar hoor, gestoofd in de warmte van Indonesië en nu dan opeens de koude in. Hoewel, overal Kerstversiering, wat heerlijk toch ieder jaar weer. Ik ga nog snel wat ophangen, maar eerst even, voor onder de Kerstboom: „Fit met voedingssupplementen” het boek van dr. Gert Schuitemaker dat nu eens voor eens en altijd uitlegt wat er met onze voeding aan de hand is en waarom wij moderne mensen gewoon wat vitamines bij moeten slikken. Net verschenen. ISBN 978 9 076161 24 2. Hartstikke duidelijk! Koop het, lees het, begrijp het en doe je gezin en jezelf eer aan.

Even nog een paar dagen gezond voordat we heerlijk gaan bunkeren. De rode witlof is een tikje bitterder, die oude smaak, jawel. Tartaartje gehaald, bij de slager? Of een laat hem een Duitse biefstuk voor je draaien. Oh, zo lekker. Goed, meng de heel fijngesneden prei door het vlees, samen met de kappertjes. Draai er wat peper door, als je toch bezig bent. Heel fijn gesneden rood pepertje, fantasie genoeg, toch? Klontje boter in de pan. Bruin laten worden en de tartaartjes om en om een beetje kleur geven.

Laat ze verder op wat lager vuur zo gaar worden als je lekker vindt. Dan de witlof haarfijn snijden, schep de avocado leeg met een boterballetjes-maker en je sjalotje nog dunner snijden. Doe ze samen in een schaal, maak aan met koolzaadolie (ik heb er een met walnootsmaak) of met een prachtige olijfolie. Dat proef je, hè! Drupjes limoen over de salade, beetje limoenrasp, beetje peper, klaar. Serveer de tartaar op zuurdesembrood, of naast gestoomde aardappels met een beetje zure room erbij.

Meer recepten op www.etenengenieten.nl