Nieuws/Binnenland
93556
Binnenland

Spullen Mata Hari naar haar geboorteplaats

LEEUWARDEN - Het Fries Museum in Leeuwarden blijkt flink te hebben toegeslagen op een veiling maandag van spullen van Mata Hari. Deze Friezin was de legendarische danseres die in de Eerste Wereldoorlog werd terechtgesteld op verdenking van hoogverraad. Het museum kocht veertien persoonlijke voorwerpen van de vermeende spionne, die in werkelijkheid Margaretha Geertruida Zelle heette en uit Leeuwarden kwam.

Het museum scoorde onder meer het geboorteboek van haar kinderen, een rammelaar van zoon Norman en een broche die ze vlak voor haar arrestatie weggaf aan een vriend. Vanaf 14 oktober 2017 is de tentoonstelling ’Mata Hari, de mythe en het meisje’ over Zelle te zien in het Fries Museum in haar geboorteplaats. „De persoonlijke voorwerpen zijn dan voor het eerst te zien voor het grote publiek, precies een eeuw nadat Margaretha werd gefusilleerd”, beloofde het museum dinsdag.

Ongeveer 150 spullen van Mata Hari (1876-1917) werden maandag verkocht voor ruim 45.000 euro. Het gaat om persoonlijke bezittingen die in bezit waren van de nazaten van haar eerste echtgenoot, Rudolph MacLeod.