Nieuws/Binnenland
935563
Binnenland

Vrolijke vastenappels

Dit is erg leuk voor de vastentijd. Wist je dat heel vroeger de mensen midden in de vastentijd gewoon om elkaar te plagen recepten maakten als Valse Vis en Valse Varkensoren.

Nodig:

250 gr bloem

¼ theel zout

¼ theel kaneel

¼ theel nootmuskaat

180 gr boter, in kleine stukjes gesneden

Beetje ijskoud water

6 flinke appels

4 gedroogde pruimen, gehakt

4 gedroogde abrikozen, gehakt

2 eetl rozijnen

Handje amandelen, fijn gemaakt

1 ei, losgeklopt

Suiker

Bereidingswijze:

Dit is erg leuk voor de vastentijd. Wist je dat heel vroeger de mensen midden in de vastentijd gewoon om elkaar te plagen recepten maakten als Valse Vis en Valse Varkensoren. En die recepten hadden als basis gewoon appelgebak. Dit is het simpelste appelgebak dat je maar kunt bedenken. Leuk om nog even met de kinderen te maken voordat de vakantie weer voorbij is.

Verwarm de oven vast voor op 160°C. Zeef de bloem, zout en specerijen boven een grote kom, werk dan de boter erdoor tot je allemaal kleine stukjes hebt. Nu met ijskoud water besprenkelen, net genoeg om het goed te laten plakken. Kneed er een stevig deeg van, verdeel in 6 stukken, en rol uit in vierkanten van ongeveer 20 cm.

Schil de appels, boor ze uit en vul ze met de fijngehakte pruimen, abrikozen en de rozijnen. Wat gehakte amandelen mag er ook bij. Zet ieder appel op een deeglap, bestrijkt de randen met water en plak dicht. Heb je er zin in dan probeer je er nu gekke vormen van te maken. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met wat suiker. Bak in 25 minuten goudbruin. Lekkere vla erbij, of gewoon vanille-ijs. Melkproducten mogen volgens de vastenwetten dan weer niet, maar wie let daar nu nog op.

Meer recepten op www.etenengenieten.nl