Nieuws/Binnenland
935587
Binnenland

Erwtensoep uit 1887

Dit is erwtensoep uit 1887 van Odilia Corver, directrice der tijdelijke kookschool gehouden te Amsterdam, uit haar boek Aaltje,

Ingrediënten:

5 ons ossenvleesch en 5 ons varkensvlees of worst

3 maatjes groene erwten

10 à 12 stuks prei

8 à 10 struikjes selderij

30 à 40 gram oudbakken brood

kleine eetlepel boter = 30 gram

zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Dit is erwtensoep uit 1887 van Odilia Corver, directrice der tijdelijke kookschool gehouden te Amsterdam, uit haar boek Aaltje, Nieuw Nederlandsch kookboek.

Bewerking: van het vleesch kookt men een bouillon. Hoeveelheid: ongeveer 2 liter. De erwten zet men met koud water op een klein vuur, totdat ze kooken, dan laat men tien tot 12 minuten koken en giet het water er af, daarna doet men er ruim een liter kokend water op en laat ze daarmede langzaam gaar koken. Na 2,5 tot 3 uur zijn ze zacht genoeg en men kan ze met den purée wrijver door de pureerzeef wrijven. De prei wordt fijngesneden en de selderij zeer fijn gehakt, doch niet met elkander, ieder afzonderlijk. Het brood snijdt men aan dobbelsteentjes.

Nu doet men de boter in den soepketel en laat daarin het brood en de prei onder stadig roeren licht bruin fruiten. Hierbij voegt men de erwtenpurée en daarna den bouillon met de selderij. Nu laat men alles nog een twintig minuten tot een half uur zacht koken en de soep is gereed.

Vriend en culinair avonturier Dennis van Dijk, Chef/Eigenaar van Solo Eten en Drinken in Amsterdam, heeft het voor ons gemaakt. Zijn oordeel: ‘Echt heel erg lekker!” Maken dus. O, ja, en kijk zo op de pagina Eten en Genieten, nog veel meer over erwtensoep.

Meer recepten op www.etenengenieten.nl