Nieuws
935849
Nieuws

Commando’s klaar voor Oekraïne

Als Nederland samen met Australië militairen naar Oost-Oekraïne stuurt om de crashsite van vlucht MH17 te beveiligen, zullen dat naast marechaussees voor het politieonderzoek ook leden van de Luchtmobiele Brigade, een van de pantserinfanteriebataljons of het Korps Commandotroepen (KCT) zijn.

Samenwerken met Australische eenheden deed ons land jarenlang in Uruzgan, waar beide ISAF-deelnemers zij aan zij in de Zuid-Afghaanse provincie patrouilleerden. Die missie verliep optimaal. Zo opereerde het KCT als Special Taskforce Unit Viper samen met Australische Special Air Service (SAS) eenheden. Daarbij vond veelvuldig vuurcontact plaats, waarbij onder andere kapitein Marco Kroon een sleutelrol speelde.

Interventie

Als Nederland en Australië onder VN-mandaat troepen sturen ligt het voor de hand dat ook een contraterreurteam van het KCT naar Oekraïne wordt overgevlogen. Leden zijn gespecialiseerd om ‘hoog risico interventies’ uit te voeren, zoals het bevrijden van ontvoerde staatsburgers in vijandelijk gebied of het arresteren van oorlogsmisdadigers. Chinook helikopters, een C-130 Hercules of een Boeing C-17 Globemaster zullen achter de hand worden gehouden voor een exitstrategie. Het contraterreurteam van het KCT is in staat de mogelijk verantwoordelijken voor het neerhalen van de Boeing 777 – bijvoorbeeld overste Igor Girkin – aan te houden en naar Nederland over te brengen. Zo’n operatie zal in het strikte geheim worden voorbereid en uitgevoerd. Of het ooit zover komt is zeer de vraag. Het internationaal recht maakt volgens hoogleraren en generaals b.d. een dergelijke actie onvoorspelbaar en juridisch gevaarlijk.

Maar dat Nederland mannen en middelen heeft om zo’n klus te klaren, werd tijdens de Balkanoorlog al eens bewezen. Eind 1997 lichtte een gespecialiseerd team van mariniers op verzoek van het Joegoslaviëtribunaal de van misdaden tegen de menselijkheid verdachte Bosnische Kroaat Vlatko Kupreskic van zijn bed.

Gevaarlijke klus

Een kapitein op het SAS regimentshoofdkwartier in Hereford zegt dat als Groot-Brittannië 193 onderdanen had verloren, de hoofdverdachte zou worden opgehaald. Australië voert eenzelfde politiek. Westerse geheime diensten volgen sinds de crash de gangen van de hoofdverdachten. Naast satellieten en onbemande vliegtuigen die de CIA op een luchtmachtbasis in Oekraïne heeft gestationeerd, wordt gebruik gemaakt van J-Stars.