Nieuws/Buitenland
935983
Buitenland

Ex-kampbewaarder sterft even voor uitzetting

Een 89-jarige voormalige kampbewaker in Auschwitz-Birkenau is overleden kort voordat hij uit de VS naar Duitsland zou worden uitgewezen. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten, aldus Amerikaanse media.

Woensdag bepaalde een rechtbank dat Johann Breyer aan Duitsland mocht worden uitgeleverd. Maar die uitspraak was overbodig, omdat de bejaarde ex-SS'er dinsdag in een ziekenhuis was overleden. Hij zou in de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen bij het vergassen van zeker 344.000 Joden.

Breyer emigreerde in 1952 naar de VS en vestigde zich in Philadelphia. Justitie in het Duitse Weiden, die al langere tijd onderzoek naar hem doet, verspreidde in juni een internationaal opsporingsverzoek. Vorige maand werd hij voor de deur van zijn huis in de VS gearresteerd. Hij heeft altijd verklaard dat hij niets wist van het vergassen van Joden. Hij verklaarde dat hij in een ander deel van het kamp werkte, waar hij niets met de massamoorden te maken had.

De voormalige kampbewaker werd zaterdag met onduidelijke klachten opgenomen in het ziekenhuis, waar hij dinsdag dus overleed.