Nieuws/Buitenland
935997
Buitenland

VN beginnen onderzoek naar geweld in Gaza

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een internationaal onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemden alleen de Verenigde Staten tegen; 17 landen, waaronder enkele EU-leden, onthielden zich van stemming.

De Mensenrechtenraad had woensdag in Genève een speciale zitting over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zei dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel ernstige schendingen zijn van het internationaal humanitair recht. Ze veroordeelde ook de beweging Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde gepikeerd. Het departement noemde het besluit om onderzoek te doen „een aanfluiting die door fatsoenlijke mensen overal zou moeten worden afgewezen”. Het ministerie wijst erop dat Israël er alles aan doet om burgers uit de strijd te houden door te waarschuwen via het strooien van pamfletten, telefoontjes en sms'jes.

„De VN zou onderzoek moeten doen naar het besluit van Hamas om ziekenhuizen in gebruik te nemen als militair commandocentrum, scholen te gebruiken voor wapenopslag en raketinstallaties te zetten naast speeltuinen, woonhuizen en moskeeën”, aldus het ministerie.