Nieuws/Binnenland
936010
Binnenland

'Geen bewijs voor manipulatie'

Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is „met succes uitgelezen” en bevatte „gegevens van de ongevalsvlucht”. Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Daarop staan de vluchtgegevens.

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag laten weten. Het onderzoeken van de beide zwarte dozen „zal nog geruime tijd vergen”, aldus de Onderzoeksraad. Volgens de raad was de Cockpit Voice Recorder beschadigd, maar was het deel waar de gegevens worden opgeslagen intact.

De beide zwarte dozen van het ramptoestel zijn overgebracht naar de Britse Air Accidents Investigation Branch in Farnborough, een instituut dat vliegtuigongelukken onderzoekt.

Elk passagiersvliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Die informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp.