Nieuws
936037
Nieuws

'Rutte wil politiemissie naar rampgebied'

Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dit zei de woordvoerder van de Oekraïense VN-vertegenwoordiging in New York woensdag tegen het ANP. Voor de onderzoeksmissie kan het er anders te onveilig zijn. Gewapende rebellen zouden ter plaatse met bewijs knoeien. Ook gaat de burgeroorlog door: pro-Russische opstandelingen schoten woensdag twee vliegtuigen van het regeringsleger neer.

De resolutie moet nog deze week worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond aan president Petro Porosjenko van Oekraïne gevraagd mee te werken aan de verklaring, aldus de Oekraïense bron. De Nederlandse missie bij de VN wilde geen commentaar geven. Het proces is vertrouwelijk. Minister Frans Timmermans en zijn Australische collega van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, reizen donderdag samen naar Oekraïne om over de zaak te spreken.

De politiemacht moet bestaan uit landen die bij de ramp de meeste mensen hebben verloren. Dat betekent dat behalve Nederland ook onder meer Australië daar aan deel zou nemen. De agenten zouden het rampgebied moeten beveiligen om op deze manier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk te maken. Nederland heeft de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Over de mogelijke omvang van de missie is nog niets bekend.

De wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines liggen verspreid over een gebied van 35 vierkante kilometer. Zeer waarschijnlijk liggen er ook nog stoffelijke resten van slachtoffers. Het rampgebied wordt niet bewaakt en iedereen kan er spullen weghalen. Eerder is er al melding van gemaakt dat dat is gebeurd.

Daarnaast hebben de Britse inlichtingendiensten bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.