Nieuws/Buitenland
936041
Buitenland

Poetin viert WK-feestje

Terwijl in Oost-Oekraïne nog wanhopig wordt gezocht naar de laatste lichamen van de slachtoffers van rampvlucht MH17, vierde de Russische president Poetin een WK-feestje. In Samara werd onder luid gejuich en met Noord-Koreaans vlaggenvertoon de eerste steen van een nieuw stadion gelegd voor het WK voetbal van 2018, dat Rusland organiseert.

Geflankeerd door een bobo van de FIFA gaf een stralende Poetin een speech voor een joelende menigte. Daarna plaatste hij samen met een groep zorgvuldig geselecteerde jongeren een tijdcapsule met daarin een boodschap aan de toekomstige generaties. Volgens Poetin geeft het WK Rusland de kans om een ,,schitterende erfenis" na te laten aan de wereld.

Het uitzinnige tafereel staat in schril contrast met de stemming in de rest van de wereld, waar de ontsteltenis en de rouw om de 298 doden met vlucht MH17 immens is.

Met een emotioneel bericht op Twitter riep voetbaltrainer John van 't Schip zondag nog op op tot een boycot van het WK in Rusland. Hij kreeg veel bijval. De Engelse voetbalbond FA heeft echter nog twijfels. ,,Dat is te prematuur. Zo'n beslissing kun je niet nemen op grond van gebeurtenissen in een week. We moeten hierbij toch vooral naar de lange termijn kijken”, zei voorzitter Greg Dyke dinsdag in het Britse parlement.

Ondertussen raast de FIFA-trein onder goedkeurend toezien van Poetin dus onverstoorbaar door.

NB FIFA zegt in een reactie dat er geen vertegenwoordigers van de wereldvoetbalfederatie aanwezig waren bij de ceremonie. Een van de feestvierders was de Russische sportminister Vitaly Mutko. Mutko is lid van het uitvoerend comité van de FIFA, maar volgens de club van Blatter had hij die pet even niet op dinsdag.