Nieuws/Binnenland
936048
Binnenland

Nederland was een minuut stil

Na aankomst van de eerste twee vliegtuigen met lichamen van de vliegtuigcrash in Oekraïne, is Nederland een minuut stil geweest. Op Eindhoven, waar de vliegtuigen landden, werd om 16.07 uur met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aangekondigd.

Op veel plaatsen in Nederland zwegen mensen een minuut. Ook stonden bijvoorbeeld de treinen een minuut stil.

In het anders zo luid bonkende hart van Rotterdam deed de heersende stilte vreemd aan. Bij het Centraal Station hielden mensen halt. Trams en bussen wachtten langer dan normaal, terwijl in plaats van bouwgeluiden in de verte het gebeier van kerkklokken klonk.

Tussen de 1000 en 1500 mensen verzamelden zich in Utrecht op het Domplein voor een herdenking. Onder hen was burgemeester Jan van Zanen. De menigte woonde het luiden van de rouwklok Salvator in de Domtoren bij en was daarna een minuut stil.

In de binnenstad van Enschede was het op de volle terrassen muisstil en bij een zwembad in Almelo stelden de zwemmers zich in stilte langs de rand van het bad op. Ook de binnenstad van Zwolle kwam tot stilstand en op een terras in Almelo stonden de mensen op en hielden elkaars hand vast.

Ook in de Limburgse winkels was het stil woensdagmiddag. Bussen en sommige auto's stonden even stil. De anders met zomers weer overvolle Roermondse terrasjes boden een relatief verlaten aanblik. De band Rowwen Heze twitterde een oude songtekst: Hoog in de wolken... voor altijd samen... „Deze tekst is lang geleden geschreven maar vandaag komt hij onwerkelijk hard met de waarheid van MH17 overeen.” Het Russische consulaat in Maastricht heeft de vlaggen halfstok gehangen.

Bij de Heuvelse kerk in Tilburg verzamelden zich honderden mensen. Daar waren vanaf 15.55 uur de kerkklokken te horen. Na de minuut stilte ondertekenden veel aanwezigen het condoleanceregister. Even verderop, bij de Tilburgse kermis, waren de duizenden bezoekers op het moment van de herdenking muisstil.

In Den Helder was voor de stilteminuut een rouwceremonie bij het stadhuis, waar burgemeester Koen Schuiling een korte toespraak hield. In de meeste Noord-Hollandse gemeentehuizen kwamen bestuurders en ambtenaren samen in de raadszaal. In Middenmeer was een bijeenkomst in de kerk Maria Sterre der Zee. Een echtpaar uit die plaats overleed door de ramp met de MH17.