Nieuws
936069
Nieuws

Nationale rouw krijgt vorm

Nederland neemt collectief stilte in acht, woensdag om 16.00 uur. Vele organisaties, instellingen, bedrijven en evenementen zijn een minuut stil wanneer de vliegtuigen met circa 40 kisten met lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne terugkeren op Nederlandse bodem. Tv en radiozenders, kermissen, attractieparken, bioscopen, supermarkten en andere winkels zetten alles wat geluid maakt uit en vragen medewerkers en bezoekers stil te zijn. Ook op het spoor en op de vliegvelden is het stil om vier uur.Voorafgaand aan de minuut stilte, luiden in het hele land kerkklokken.

Op veel plaatsen hangen vlaggen halfstok: bij gebouwen van de overheid, zoals gemeentehuizen, ambassades en de Nederlandse post in Oekraïne en bijvoorbeeld bij de reddingsbrigades in Nederland en alle politiebureaus. Ook veel mensen hebben thuis de vlag halfstok gehangen.

Op evenementen zoals de Rolstoelvierdaagse, de Fiets4Daagse, het Friese kampioenschap skûtsjesilen en de Strand6Daagse zullen deelnemers pauzeren. De treinen staan een minuut stil. Op de vliegvelden landen of starten geen vliegtuigen vanaf 10 minuten voor 4 uur.

In de minuten voorafgaand aan de stilte luiden kerken hun klokken. Bijvoorbeeld de Bourdonklok van de Oude Kerk in Delft. Die wordt voor het eerst sinds de uitvaart van prins Bernhard in 2004 geluid. De zwaarste klok van het land, in de Utrechtse Domtoren, klinkt wegens de rouw omfloerst. Molenaars zetten hun molens in de rouwstand. Voetballers houden een minuut stilte en dragen een rouwband. Verschillende kerken in Nederland openen hun deuren. Rechtszaken worden kort geschorst. Rijexamens mogen worden onderbroken.

De gemeente Amersfoort verwacht grote drukte bij de Sint-Joriskerk, waar om 19.00 uur een gebedsbijeenkomst begint, en adviseert mensen voldoende water mee te nemen. „Het kan erg druk worden en het is warm.” Terrassen rondom de kerk zijn vanaf 16.00 uur gesloten en mogen na pas 21.00 uur weer opgebouwd worden. De dienst kan op schermen buiten de kerk worden gevolgd.

Woensdagavond zal een stille tocht worden gehouden in Amsterdam. Die begint en eindigt op de Dam. Uit respect zullen er tussen 19.00 en 22.00 uur geen vliegtuigen laag over de Dam vliegen. Op Eindhoven Airport ligt het overige vliegverkeer woensdagmiddag ruim 2 uur stil, omdat dan de lichamen aankomen op het vliegveld.

In verband met het vervoer van de stoffelijke overschotten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, worden delen van de snelwegen A2 en A27 tijdelijk gesloten.