Nieuws
936071
Nieuws

Kritiek RvS op wetsvoorstel onlinegokken

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel dat gokken via internet legaal maakt. Volgens de raad moet staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) het voorstel heroverwegen.

Het kabinet hoopt dat met het voorstel 80 procent van de huidige illegale gokkers op internet overstapt naar het legale aanbod. Zo'n driekwart miljoen mensen in ons land wagen nu wel eens een illegaal gokje, aldus Teeven.

De Raad van State meent dat niet goed is aangetoond dat mensen ook daadwerkelijk van illegale naar legale internetgokbedrijven zullen overstappen. Het adviesorgaan wijst daarbij „op het grenzeloze karakter van onlinekansspelen en de geringe effectiviteit van maatregelen die zich uitsluitend tot Nederland kunnen uitstrekken”.

Volgens het belangrijke adviesorgaan van de regering is het maar de vraag of met de wet „een betrouwbaar, verantwoord én controleerbaar aanbod van onlinekansspelen kan worden bereikt”. Ook is volgens de raad niet zeker dat met het voorstel aan Europese richtlijnen voor onlinegokken wordt voldaan. Ook worden vraagtekens geplaatst bij het gunstige belastingtarief voor onlinegokken.

De Raad van State vraagt zich af of het middel - het voorstel van Teeven om online gokken te reguleren - „niet erger is dan de kwaal”, namelijk het huidige verbod.