Nieuws
936077
Nieuws

Vrijdag Kamerdebat over vliegtuigramp

De Tweede Kamer debatteert vrijdagochtend over de vliegtuigramp in Oekraïne. Het debat wordt gevoerd met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zo heeft de Tweede Kamer woensdag bekendgemaakt.

Rutte neemt de plaats in van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) die donderdag naar Oekraïne vertrekt met zijn Australische collega. Afgelopen maandag praatte Rutte de Kamer bij over de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines en woensdag zou een debat volgen, maar dat is uitgesteld vanwege de dag van nationale rouw. Het debat begint vrijdag om 10.00 uur.

Behalve de laatste ontwikkelingen rond de vliegramp die 298 levens eiste, komen ook de uitkomsten van het bezoek van Timmermans aan de VN-Veiligheidsraad en het resultaat van de bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag in Brussel aan de orde. De EU versnelt de sancties tegen Rusland.

Maandag was er in de Kamer zeer brede steun voor de aanpak van het kabinet, dat het terugbrengen van de lichamen van de slachtoffers prioriteit geeft. Wel benadrukten de meeste partijen dat de schuldvraag daarmee niet uit het oog moet worden verloren.