Nieuws/Buitenland
936104258
Buitenland

Chaos in Berlijn na explosie in munitiedepot van politie: deel van het bos in brand

BERLIJN - Door een grote brand in de buurt van een opslagplaats met munitie van de Duitse politie zijn in Berlijn donderdagochtend vroeg explosies te horen, meldt de Berliner Zeitung. De brandweer meldt dat een brand woedt in het Grunewald, een Berlijns bos. Daar zou ook de opslagplaats voor gevonden munitie zijn.

Een gebied van zo'n 15.000 vierkante meter staat volgens de brandweer in brand. Meer dan honderd brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. Het is gevaarlijk om in de buurt te komen vanwege explosies en rondvliegend puin. De nooddiensten hebben zich teruggetrokken tot op zo'n 1000 meter afstand.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook de munitieopslagplaats staat in brand. Op het terrein maakt de politie normaliter explosieven onschadelijk, bijvoorbeeld door die gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Volgens Bild zou er tot vijftig ton aan explosief materiaal liggen opgeslagen. Op beelden die gebruikers op sociale media plaatsen zijn zwarte rookwolken te zien en explosies te horen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Er is volgens de brandweer geen gevaar voor woonwijken. De meest dichtstbijzijnde huizen liggen zo'n twee kilometer verderop. Burgers worden opgeroepen door de brandweer om weg te blijven uit het bos. De droogte en het hete weer in de regio spelen de hulpdiensten parten, aldus de brandweer.

Niemand is zover bekend bij de brand gewond geraakt. Hoe het vuur kon ontstaan is niet duidelijk. Er zijn onder meer militaire specialisten ingeroepen om te helpen bij de bestrijding van de vlammenzee. De brandweer gebruikt onder meer drones om het vuur te monitoren. Ook worden aangrenzende stukken bos natgemaakt.

De snelweg A115 die door het Grunewald loopt, in beide richtingen is afgesloten. Ook rijden er vanwege de brand geen treinen tussen het hoofdstation van Berlijn en Potsdam. Bewoners worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.