Nieuws
936111
Nieuws

'Ogen van de wereld op ons gericht'

Nederland wil de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zo snel mogelijk identificeren „met volledige respect voor het individu”. Dat zei Hans Docter woensdag namens de Nederlandse regering op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov.

Hij hield daar een toespraak tijdens de ceremonie voorafgaande aan het vertrek van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lijkkisten naar Eindhoven vervoert. Volgens Docter is het voor nabestaanden belangrijk dat de identificatie van hun geliefden snel maar ook goed wordt gedaan. „We voelen dat de ogen van de wereld op ons gericht zijn”, zei Docter, die de Nederlandse ambassade in Kiev vertegenwoordigde.

Door de vliegtuigcrash in Oekraïne kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven onder wie 193 Nederlanders.

De vicepremier van Oekraïne, Volodimir Groysman, bracht namens zijn regering condoleances over aan alle nabestaanden van de vliegramp. Hij verzekerde tijdens zijn toespraak dat Oekraïne er alles aan doet om de schuldigen aan de „terroristische daad” te vinden en hen te berechten.

De daders hebben onschuldige mensen gedood, benadrukte Groysman. Oekraïne heeft er meer dan 200 oorlogsslachtoffers bij gekregen, zei hij. De vicepremier noemde vervolgens alle nationaliteiten van hen op.

Onderzoekers gaan ervan uit dat er in het rampgebied nog menselijke resten liggen. Ze willen daar opnieuw heen gaan om deze te bergen en om de crash te onderzoeken. Ondertussen laait de discussie op over de inzet van een internationale politiemacht of militairen onder VN-vlag om de rampplek te beveiligen zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen.

Groysman hield zich daarover op de vlakte tijdens een persconferentie. Hij benadrukte wel dat het de prioriteit van Oekraïne en de internationale gemeenschap is om een veilige toegang tot de rampplek te verzekeren.