Nieuws/Buitenland
936118
Buitenland

Laatste reis Costa Concordia begonnen

De Costa Concordia is woensdag eindelijk naar de thuishaven Genua vertrokken, waar het naar verwachting in het weekeinde aankomt. Het schip zal in de Noord-Italiaanse havenstad worden gesloopt.

De Costa Concordia werd door ruim tien boten op loopsnelheid gesleept. Het konvooi heeft daarom 4 à 5 dagen nodig voor de oversteek van 152 zeemijlen (282 kilometer) naar de regio Ligurië.

Een menigte met vlaggetjes sloeg het vertrek van het rampschip in de haven van Isola del Giglio gade. Zij applaudisseerden bij het afscheid; andere schepen in de haven lieten hun sirenes horen. Een overlevende van de ramp, Pablo Lazaro Juan, was helemaal uit Spanje overgekomen omdat hij het „ijzeren monster” nog een keer wilde zien, zo meldt persbureau ANSA.

De priester van het eiland zegende het schip voor vertrek en stond stil bij de 32 doden van de ramp en de duiker die bij de bergingswerkzaamheden is omgekomen.

Het is een van de grootste maritieme bergingsoperaties ooit. Volgens de rederij Costa Crociere kost de operatie 1,5 miljard euro.

Meer dan 2,5 jaar geleden kapseisde het luxe cruiseschip voor het Toscaanse eiland Giglio.