Nieuws
936120
Nieuws

Treinen toch één minuut stil

Het treinverkeer in Nederland staat woensdag toch een minuut stil. Dat heeft een woordvoerster van spoornetbeheerder ProRail namens de hele spoorsector laten weten. Aanvankelijk zouden de treinen om veiligheidsredenen niet stilstaan op de dag van nationale rouw.

In alle treinen en op de stations zal tussen 16:00 en 16.30 uur op een nog te bepalen vast tijdstip geen reisinformatie worden omgeroepen. Binnen die tijdspanne staan op een nog te bepalen moment alle treinen van NS, Arriva, DB Schenker, Connexxion en andere spoorgebruikers een minuut stil.

Het exacte tijdstip wordt in de loop van de woensdagochtend bekendgemaakt na overleg met Rijk en Schiphol. Dat laatste heeft te maken met de informatie over het moment waarop het vliegtuig met slachtoffers van de vliegramp landt op luchthaven Eindhoven, onderdeel van de Schiphol Group.

Het stilzetten van het treinverkeer vergt veel coördinatie. Zo moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat treinen in tunnels stilstaan. Ook moeten aannemers worden geïnformeerd die aan of langs het spoor werken dat ook zij het werk even stilleggen.

De spoorvervoerders hebben woensdag alle commerciële activiteiten stilgelegd. Ze willen zowel personeel en de reizigers in staat stellen een minuut stil te staan bij de ramp.