Nieuws/Binnenland
936122
Binnenland

VOLVO OCEAN RACE

8 nieuwe bemanningsleden VOR

Twee Volvo Ocean Race-teams hebben in totaal acht nieuwe bemanningsleden aangewezen. Team Alvimedica presenteerde vijf zeilers en het Spaanse team drie. Met nog minder dan honderd dagen te gaan, krijgt de vloot voor de Volvo Ocean Race 2014-15 steeds meer gezicht.

De bemanning van Team Alvimedica is uitgebreid met de Italiaan Alberto Bolzan, de Amerikaan Nick Dana, de Australier Will Oxley en de Nieuw-Zeelanders Ryan Houston en Dave Swete. De Amerikaan Amory Ross zal net als in de vorige editie de functie van Onboard Reporter op zich nemen. Ryan Houston zeilde in de editie van 2008-09 aan boord van het Nederlandse Team Delta Lloyd. Het zestal voegt zich bij de schipper Charlie Enright en medeoprichter van de campagne Mark Towill. Met de aankondiging van vandaag blijft er nog één nader in te vullen plek aan boord over.

De Italiaan Bolzan (32) debuteert in de Volvo Ocean Race, maar de overige geselecteerden waren allen van de partij in de afgelopen editie. Nick Dana toen nog als media crew member (inmiddels Onboard Reporter geheten) van Abu Dhabi Ocean Racing.

Met de aanstelling van de genoemde zeilers bevestigt Team Alvimedica zijn ambitie om met jonge talenten de wereld rond te racen. Vier van de vijf aangestelde zeilers zijn in de twintig of begin dertig. Alleen de zeer ervaren Oxley behoort met zijn 49 jaar tot de oudere generatie. Hij nam aan twee eerdere Volvo Ocean Races deel als navigator.

“Met slechts acht plaatsen in het zeilteam is elke positie aan boord cruciaal”, aldus Enright. “De zeilvaardigheden zijn het belangrijkste vereiste, maar net zo belangrijk is de teamchemie en het vermogen om in een beperkte omgeving gedurende 38.000 nautische zeemijlen rond de wereld samen te werken. Om op het water mooie resultaten neer te zetten, hebben we een goed samenwerkende ploeg nodig. Waarin iedereen in alle omstandigheden op elkaars veiligheid en welzijn let.”

Komende woensdag 9 juli vertrek Team Alvimedica vanuit Newport,Rhode Island voor de trans-Atlantische oversteek richting Groot-Brittannië.

Spaanse Team kiest mix aan ervaring

Iker Martinez en Xabi Fernández kondigden drie nieuwe bemanningsleden voor hun Spaanse team aan. Voordekker Antonio Cuervas-Mons (ESP, 32) treedt voor de derde keer aan, maar voor het eerst als zeiler boven de dertig. Dat maakt een groot verschil voor hem voor wat betreft zijn verantwoordelijkheden. Fernández: “Naast dat hij een sleutelfiguur in ons team wordt, is hij tevens verantwoordelijk voor de mast en alles wat ‘omhoog’ gaat. Hij zal de onder dertig bemanningsleden trainen en ook enkele andere zeilers.”

Olympisch Finn-zeiler en oud-wereldkampioen Rafa Trujillo (38) waagt de overstap naar het oceaanzeilen. De Spanjaard nam deel aan de America’s Cup en vier Olympische Spelen, was jarenlang de grote concurrent van Pieter-Jan Postma, en won in 2004 zilver in Athene. Nu gaat hij als trimmer/stuurman de wereld rond. De Fransman Nicholas Lunven (31) verruilt het Solitaire du Figaro circuit voor de Volvo Ocean Race. In 2009 won Lunven de Figaro en in 2012 stond hij weer op het podium. Verder wist hij in zijn zeilcarrière beslag te leggen op ondermeer de tweede plek in de Sydney Hobart Race en de derde plaats in de Fastnet Race. Hij wordt de navigator van het Spaanse team, dat afgelopen week in zijn moederland arriveerde.

Fernández: “Nico is een jonge zeiler en een zeer getalenteerde navigator. In deze editie zullen we nog harder moeten pushen, omdat we met one design boten racen. Dat heeft het profiel van de navigator een beetje veranderd. Naast dat hij volledig verantwoordelijk is voor de navigatie, is hij ook een stuurman, trimmer en op kritische moment helpt hij aan dek.”