Nieuws
936136
Nieuws

Wine-up | Caro

Oma’s engeltjes

Ooit waren we hun grootste trots, schepten ze over ons op, keken ze uren naar onze voorstellingen, deden ze strikjes in onze haren en lazen ze ons verhaaltjes voor. We waren hun oogappeltjes, hun alles. Ooit. Maar dat zijn we niet meer. We staan niet meer op de eerste plaats. Want we zijn keihard voorbijgestreefd. Door ons eigen kroost.

‘Waar zijn ze?’. Mijn moeder duwt me nog net niet omver. Ze kijkt speurend over mijn schouder . Ik ben net gearriveerd bij mijn ouderlijk huis en kom, tot grote teleurstelling van opa en oma, als eerste over de drempel. ‘Aaaah daar zijn ze!!’, kirt ze met een stralend gezicht en galoppeert op mijn kleine monsters af. ‘Wat fijn dat jullie er zijn, oma’s schatteboutjes, kom maar lekker uit de auto. Weet je wat oma heeft gemaakt? Nou? Jullie lievelingseten: pannenkoeken!!!’ Ik krijg drie zoenen en een vluchtig ‘alles goed meid?’ en dan gaat de aandacht weer terug naar haar lieve engeltjes. ‘Opa heeft de schommel alvast opgehangen en de trampoline staat er weer. Ja, kom maar lekker binnen!’

---Meer van Caro: "Ik geloof dat hij haar nog net niet in haar blote kont op straat heeft gezet..."---

‘Kijk nou wat ze doet! Het is zo’n intelligent kind he!’ Ik probeer een gesprek te voeren met m’n moeder terwijl opa op de achtergrond tot 20 aan het tellen is met zijn handen voor zijn gezicht. ‘Wie niet weg is, wordt gezien!!!’ roept hij tot grote vreugde van mijn kinderen die duidelijk zichtbaar onder de tafel zitten.

Oma kan haar aandacht maar moeilijk bij ons gesprek houden want die signaleert in het verstoppertje spelen allerlei kenmerken van hoogbegaafdheid. ‘Kijk dan hoe ze het aanpakt! Ze heeft het precies in de gaten hoor, die kleine van jou. Dat kon weleens gymnasium worden.’ Ik leg haar geduldig uit dat de Schoolresultaten daar nu niet direct concrete aanwijzing voor geven. ‘Nou, dan zou je dat in feite eens moeten laten onderzoeken, hoor, want dat ziet die school dan gewoon niet goed.’ Mijn vader is inmiddels aangeschoven en knikt bevestigend. Als oma het zegt, dan is het zo. Die ziet dat soort dingen.

Engelengeduld

En dan dat engelengeduld! Daar kan ik me niets van herinneren uit mijn eigen jeugd. Af en toe wordt er geSkypet. Aan mijn kant van het land zit dan een kind van vijf met een aandachtsspanne van 2 minuten achter een iPad, aan de andere kant van het land zit een olijk paar zestigers druk te zwaaien en te zingen achter een laptop. Resultaat na 5 minuten: iPad ligt desolaat op tafel, kleinkind zit al drie minuten elders te loomen, en door de kamer schalt het tweede couplet van ‘wagen volgeladen’. Uiteraard probeer ik dit in goede banen te leiden en de andere engeltjes richting iPad te jagen en ondertussen probeer ik opa en oma te bereiken met ‘Pap, mam, ze zijn er niet meer hoor, pap joehoeoeoeoe! Ze zijn weg.’ Na een paar minuten dringt dat dan door als mijn moeder mijn vader aanstoot en zegt: ‘ik geloof dat ze er niet meer zijn, ik zie niemand meer.’ ‘’Huh wat?’ zegt mijn vader dan, nog druk met zijn armen aan het zwaaien.

Die kleine monsters weten het ook gewoon. Toen mijn middelste ging afzwemmen belde die zonder gêne opa en oma op of ze kwamen kijken om 9 uur ’s ochtends. En die staan dan gewoon om 6 uur op en zitten met telelens vooraan op de tribune om 8.30 uur. En wat ik toen nog niet wist, zagen zij in een oogopslag: ‘die jongen kon wel eens professioneel zwemmer worden, ongelooflijk wat een talent! Heb jij dat wel tegen die badmeester gezegd?’

Lees alle Wine-up columns van Anna, Caro en Esmee hier.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Wine-up

De vriendinnen Anna (42), Caro (40) en Esmee (40) hebben een fantastisch rotleven. Daarover schrijven ze een eigen blog: wine-up.nl, vanaf nu wekelijks als feuilleton op VROUW.nl! Vaak op hilarische wijze, omdat het af en toe het beste is er maar gewoon om te lachen: Geen gezeur, meer wijn!

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");