Nieuws/Buitenland
936142
Buitenland

Depressieve ijsbeer mag niet naar Canada

Een naar verluidt depressieve ijsbeer in een dierentuin in het Argentijnse Mendoza mag ondanks wereldwijde actie voor zijn verhuizing, niet naar Canada. De directeur van de dierentuin in Mendoza, Gustavo Pronotto, heeft bepaald dat de 28-jarige ijsbeer Arturo te oud is om een nieuw leven in Winnipeg te beginnen. Hij wordt gesteund door dierenartsen in de stad, meldden Canadese media woensdag.

Op internet hebben meer dan een half miljoen mensen een petitie getekend om Arturo van zijn betonnen behuizing in Mendoza, bijna 1000 kilometer ten westen van Buenos Aires, naar de Assiniboine Park Zoo in Winnipeg te verhuizen.

Ook milieuorganisatie Greenpeace en de voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich hebben zich voor de verhuizing van de volgens activisten depressieve Arturo uitgesproken. Arturo's partner, Pelusa, overleed in 2012. Hij is nu de enige ijsbeer in Argentinië.

Pronotto stelt dat Arturo aan ouderdomskwalen lijdt en een verhuizing mogelijk niet overleeft. Hij zou met rust gelaten moeten worden. Wilde ijsberen kunnen tussen 15 en 18 jaar worden, in dierentuinen ergens in de 30 jaar.