Nieuws/Binnenland
936167971
Binnenland

Amfetaminelab opgerold in Aalsmeer: verdachten in witte pakken weggevoerd

Twee mannen in ’witte pakken’ zijn aangehouden door agenten aan de Legmeerdijk in Aalsmeer.

Twee mannen in ’witte pakken’ zijn aangehouden door agenten aan de Legmeerdijk in Aalsmeer.

AALSMEER - In een loods in Aalsmeer heeft de politie woensdagmiddag een drugslab voor de productie van amfetamine, verwerkt in bijvoorbeeld speed en xtc, opgerold. Onder leiding van zwaarbewapende agenten werden twee mannen in witte pakken aangehouden. In de loods stonden omvangrijke ketels die wijzen op een grootschalige productie. De politie benadrukt ook ’de grote jongens’ achter de handel te willen pakken.

Twee mannen in ’witte pakken’ zijn aangehouden door agenten aan de Legmeerdijk in Aalsmeer.

Twee mannen in ’witte pakken’ zijn aangehouden door agenten aan de Legmeerdijk in Aalsmeer.

Zo’n twintig agenten beveiligden de loods aan de Legmeerdijk in Aalsmeer. De politie Amsterdam bevestigt dat het om een amfetaminelab gaat en dat er twee aanhoudingen zijn verricht. Ooggetuigen melden dat twee mannen in witte pakken, met mondmaskers, uit de loods werden gehaald en zijn overgebracht naar het politiebureau. Ook laat de politie weten dat de Landelijke Eenheid op dit moment bezig is met een grootschalig onderzoek naar drugslabs.

„We willen nu vanzelfsprekend ook weten wie de ’grote jongens’ zijn die hierachter zitten. De twee mannen die vandaag zijn aangehouden zijn niet de kopstukken van de organisatie”, zegt een politiewoordvoerder tegen NH Nieuws.

Sinds begin dit jaar worden er aan de lopende band drugslabs opgerold. Met name in de maand april lijkt het een wekelijkse bezigheid van de politie te zijn. Zo werd er deze maand in Arnhem een crystal meth-lab opgerold, en een groot drugslab in Alkmaar.

Coronacriminaliteit

Uit een landelijk politierapport over opgerolde drugslabs is gebleken dat het aantal ontdekte labs in Noord-Holland flink is toegenomen. Waar er in 2019 nog zes labs werden opgerold, waren dit er in 2020 al dertien. Over de exacte cijfers van het afgelopen jaar kan nog geen uitspraak worden gedaan. Volgens de politie is de stijging van het aantal meldingen onder andere een gevolg van corona. Doordat mensen veel thuiszitten, zien zij ook meer van hun omgeving.

Veel labs worden opgerold op basis van informatie uit cryptotelefoonaanbieders als EncroChat en Sky. Dit zijn versleutelde communicatiediensten die gebruikt worden door criminelen, waarmee zij ’onbespied’ strafbare zaken kunnen doen. Politie hebben veel van deze berichtgeving weten te kraken. Of dit ook het geval is van de drugslab in Aalsmeer, kan de politie nog niet bevestigen.

Tips of foto’s? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952 of mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl.