Nieuws
936174
Nieuws

Nog geen toegang tot rampplek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra woensdag tegen het ANP gezegd. De onderzoekers kunnen echter nog niet naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat kan pas als hun veiligheid kan worden gegarandeerd.

Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto's en informatie van de luchtverkeersleiding. Hiermee kan al veel werk worden verzet. Ook worden de zwarte dozen nu uitgelezen in Groot-Brittannië. Het onderzoek van de zwarte dozen gaat zeker enkele weken duren. Joustra kan nog niet zeggen hoelang het hele onderzoek in beslag gaat nemen. „Ik ben wel hoopvol dat we uiteindelijk tot de conclusie kunnen komen, wat er is gebeurd.”

Geen garantie

Volgens Joustra kunnen de Oekraïense autoriteiten nog geen garantie voor de veiligheid van de onderzoekers in het rampgebied geven. „Dat is zeker geen onwil”, benadrukt de voorzitter. „Het is gewoon moeilijk te regelen, maar we zijn nu druk bezig de missie op te zetten en de veiligheid te organiseren.”

De veiligheid is voor het onderzoeksteam van extra belang, benadrukt hij. Dat moet ongestoord en vrij kunnen werken. Joustra: „Niet iedereen zal even blij zijn dat wij de plek van de ramp onderzoeken.”

Lastige omstandigheden

De onderzoeksraad heeft nu vier mensen in Kiev paraat. Het totale onderzoeksteam waaraan de raad leiding geeft, bestaat uit 25 onderzoekers uit verschillende landen.

Met het onderzoek dat nu wel al wordt gedaan, probeert het team het werk op de rampplek zo goed mogelijk voor te bereiden. Joustra: „Het zijn lastige omstandigheden.” Toch is hij hoopvol dat het onderzoek lukt.